Stellantis și Dongfeng, acord pentru răscumpărarea de acțiuni. Chinezii ar putea încasa 1 miliard de euro

Stellantis și  Dongfeng, acord pentru răscumpărarea de acțiuni. Chinezii ar putea încasa 1 miliard de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 iul 2022

Grupul auto Stellantis NV și chinezii de la Dongfeng, unul dintre acționarii constructorului franco-italian, au încheiat un acord privind opțiunea de vânzare și, respectiv, răscumpărare de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dongfeng ar putea pregăti o vânzare a pachetului de acțiuni pe care îl mai deține la Stellantis, în virtutea acordului de fuziune care a stat la baza creării Stellantis, în 2021. Compania formată prin fuziunea PSA și FCA, Stellantis, a încheiat un acord cu acționarii chinezi în virtutea căruia Dongfeng va putea face o ofertă de vânzare a celor 99,2 milioane de acțiuni reprezentând 3,16% din compania Stellantis NV, care ar putea astfel să-și răscumpere aceste acțiuni, la prețul pieței. „Dongfeng poate, într-un moment sau altul, să transmită o ofertă de vânzare către Stellantis, pentru toate sau o parte din acțiunile ordinare ale Stellantis deținute de Dongfeng” se arată în acordul celor două. „Stellantis va avea dreptul dar nu și obligația să accepte o astfel de ofertă și să cumpere acțiunile oferite la o medie a prețului de închidere a acțiunilor Stellantis pe bursa din Milano pe o perioadă de cinci zile”, mai precizează acordul dintre Stellantis și Dongfeng.

Dongfeng va avea posibilitatea să apeleze la o procedură accelerată de vânzare, prin intermediul unui registru de ordine de vânzare (Accelerated Book Build).

Adunarea Generală a Acționarilor Stellantis a aprobat în luna aprilie a acestui an cumpărarea de acțiuni Dongfeng, în cazul în care acest acționar minoritar dorește să le vândă.

Vânzările Grupului Volkswagen au scăzut cu o cincime în primul semestru, mai ales în Europa CITEȘTE ȘI Vânzările Grupului Volkswagen au scăzut cu o cincime în primul semestru, mai ales în Europa

Stellantis precizează că va informa piața de capital dacă va accepta o ofertă din partea Dongfeng și dacă va cumpăra aceste acțiuni.

Acțiunile Stellantis aveau un preț de 11,96 euro la închiderea bursei din Milano, o valoare aproape identică cu cea înregistrată în ianuarie 2021, când s-a produs efectiv fuziunea dintre PSA și FCA, după ce în ianuarie 2022 prețul acestor acțiuni atinsese un maxim istoric, de aproape 19 euro pe acțiuni. Valoarea pachetului deținut de Dongfeng se ridică la aproximativ un miliard de euro.

Dongfeng poate fi considerat salvatorul fostei companii Peugeot SA (PSA), prin intermediul unei investiții realizate în 2014, care a ajutat la restructurarea companiei aflată într-o perioadă dificilă. Chinezii au cumpărat în 2014 acțiuni PSA de la familia Peugeot, care deținea 25% din companie, în valoare de 800 milioane de euro, o achiziție similară fiind făcută de statul francez, fiecare primind aproximativ 14% din acțiunile companiei. După fuziune, Donfeng a primit 5,6% din acțiunile noii companii, iar în toamna anului trecut a vândut un pachet de 1,5%, tranzacție prevăzută de documentele de fuziune.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
dongfeng
actiuni stellantis