Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliți și explorarea spațiului

Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliți și explorarea spațiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2020

Uniunea Europeană va aloca fonduri mai mari pentru lansări de rachete, sateliți de comunicații și exploarea spațiului pentru a continua succesele deseori necunoscute în domeniul spațial și pentru a ține pasul cu ambițiile americane și chineze, a declarat duminică comisarul Thierry Breton, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe parcursul ultimelor decenii, Europa a încercat să construiască un acces independent la spațiu față de pionierii SUA și Rusia, cu succese precum rachetele Ariane sau sistemul de sateliți pentru navigație Galileo, care rivalizează cu sistemul american GPS, scrie News.ro

VIDEO Amazon a cumpărat startup-ul Zoox, care dezvoltă propriul vehicul-taxi autonom CITEȘTE ȘI VIDEO Amazon a cumpărat startup-ul Zoox, care dezvoltă propriul vehicul-taxi autonom

Dar apariția recentă a concurentului american SpaceX și a rachetelor reutilizabile ale acestuia, precum și progresele rapide realizate de China, inclusiv prima aselenizare pe fața îndepărtată a lunii, anul trecut, urgentează ambițiile europene.

“Spațiul este unul dintre punctele forte ale Europei și ne alocăm mujloacele pentru a accelera activitățile”, a afirmat într-un interviu Breton, ale cărui atribuții includ sectorul spațial.

Breton, fostul director la companiei franceze de IT Atos, a spus că pentru prima oară bugetul UE va fi utilizat pentru susținerea noilor tehnologii de lansare a rachetelor, inclusiv a unora reutilizabile.

UE va semna pentru prima oară un acord de 1 miliard de euro cu compania Arianespace, căreia îi va asigura o vizibilitate mai mare, în schimbul creșterii inovațiilor.

“SpaceX a redefinit standardele lansărilor, așa că Ariane 6 este un pas necesar, dar nu și obiectivul final: trebuie să începem să ne gândim la Ariane 7”, a spus Breton.

Breton speră că Executivul UE va aloca 16 miliarde de euro pentru spațiu în viitorul buget și a spus că va propune un Fond European pentru Spațiu, de 1 miliard de euro, pentru susținerea startupurilor. Comisarul mai dorește să lanseze o competiție pentru a oferi startupurilor acces liber la sateliți și lansări, pentru a stimula inovațiile.

Pentru sistemul de sateliți de navigație Galileo, Breton a arătat că va devansa din 2027 în 2024 lansarea unei noi generații de sateliți, ”cei mai moderni din lume”, care pot interacționa unii cu alții și oferi un semnal mai precis.

Breton vrea lansarea unui nou sistem de sateliți care poate asigura accesul la internet de mare viteză pentru toți europenii și începerea lucrărilor la un sistem de Management al Traficului în Spațiu, pentru evitarea coliziunilor care devin mult mai probabile din cauza creșterii numărului de sateliți.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete
săatiu
uniunea europeana