Lucrările la linia de metrou spre metroul Otopeni înregistrează progrese vizibile, anunță autoritățile.
Luna iunie a fost productivă pentru ambele secțiuni (SUD și NORD), iar graficul de lucrări a înregistrat un avans considerabil.
Pe SECȚIUNEA SUD, tronsonul 1 Mai - Tokyo, cele două TBM-uri, "Sfânta Maria" și "Sfânta Ana" înaintează în execuția celor două tuneluri, către viitoarea stație de metrou Aeroport Băneasa, pe direcția către 1 Mai.

Cu pornire de la viitoarea stație de metrou Tokyo, TBM "Sfânta Maria" a realizat 400,11 metri de tunel pe Linia 2 și a montat 262 de inele din 602, iar TBM "Sfânta Ana" a realizat peste 115 metri de tunel și a montat 72 inele din 600 pe Linia 1.
La viitoarea stație de metrou Aeroport Băneasa s-au excavat 35.528 metri cubi și s-au betonat 3.160 metri cubi;
La interstația Aeroport Băneasa - Gara Băneasa au fost realizați 94 de piloți;
30.241 metri cubi au fost excavați la viitoarea stație de metrou Gara Băneasa și au fost betonați 3.668 metri cubi;

La interstația Gara Băneasa - Piața Montreal s-au excavat 2.501 metri cubi;
La viitoarea stație de metrou Piața Montreal s-au executat 58 de panouri de pereți mulați din 62 și 917 piloți plastici din 933. Pentru accesul A, au fost executați 110 piloți din 120;
La viitoarea stație Expoziției s-au executat 693 m grindă de ghidaj și 100 de panouri de pereți mulați din 102. S-au realizat 9 pereți mulați plastici și 591 piloți plastici. Au fost excavați 21.927 metri cubi și s-au betonat 2.163 metri cubi;
La viitoarea interstație Expoziției - Pajura au fost betonați 290 metri cubi;
Pentru viitoarea stație de metrou Pajura s-au executat 11 barete și 210 piloți forați pentru Accesul A;
La stația de metrou 1Mai (existentă) continuă lucrările de relocare a utilităților.
Pe SECȚIUNEA NORD, Tokyo – Aeroport Otopeni, continuă lucrările conform graficului de execuție stabilit.
La viitoarea stație Ion I.C. Brătianu s-au realizat 9 panouri pentru accesuri A+B și grinda de ghidaj aferentă de 116 metri liniari. S-au armat 3 ploturi din planșeul superior și s-au betonat 2 ploturi. S-au excavat aproximativ 4.100 metri cubi sub planșeul superior și s-au executat 8 din cele 16 panouri pereți plastici. S-au executat 6 puțuri de epuizment și s-au echipat 3.
La viitoarea stație de metrou Aeroport Otopeni s-au excavat pentru planșeul superior 7.500 metri cubi și s-a realizat grindă de ghidaj de 250 metri liniari/stație și grinzi de ghidaj pentru barete. S-au realizat 37 panouri pereți mulați și 19 barete cu stâlpi metalici aferenți. S-au betonat 1.400 metri pătrați beton egalizare plot 8. S-au armat 126 tone pentru plotul 8 al planșeului superior.
Recent, Metrorex a pus în funcțiune, la lucrările pentru linia spre aeroportul Otopeni, și al doilea utilaj TBM, denumit „Sfânta Ana”.
Acesta a pornit tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de al doilea tunel de pe Secțiunea SUD.
TBM-ul care va săpa tunelul pereche cu cel pe care îl forează TBM-ul "Sfânta Maria", are o lungime de 105 metri, cântărește aproximativ 600 de tone, iar scutul de foraj are un diametru de aproximativ 6,60 metri.

Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ.
Pe măsură ce excavează și îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel.Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone.
Media de montaj este de 13 – 14 inele per tunel, în 24 de ore;

Personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi.
Cu excepția pauzelor necesare pentru mentenanță, TBMul funcționează continuu.
Vor fi realizate 6 stații de metrou: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni.
După finalizare, acest lot va completa traseul Magistralei 6 de metrou și va asigura legătura între actuala stație de metrou 1 Mai existentă și Aeroportul Otopeni.