VIDEO & FOTO Premieră mondială BMW iX, primul SUV electric al noii generații de automobile

VIDEO & FOTO Premieră mondială BMW iX, primul SUV electric al noii generații de automobile
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 nov 2020

BMW a prezentat în premieră noul model iX, versiunea de serie a conceptului Vision iNEXT. Mașina va fi lansată pe piață abia peste un an și aduce o nouă platformă modulară, scalabilă, dezvoltată de companie pentru noile modele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BMW a prezentat pentru prima dată noul model iX, „primul reprezentant al unei generații revoluționare de automobile gata să redefinească experiența condusului, sentimentul de spațiu interior și relația dintre mașină și cei de la interior”. BMW iX este un SUV care va avea propulsie electrică și care va „redefini conceptul SAV”, versiunea BMW a noțiunii SUV.

"BMW Group face eforturi constant să se reinventeze. Acesta este un element central al strategiei noastre corporate", a declarat Oliver Zipse, președintele Consiliului de Administrație al BMW AG.

BMW iX vine cu un nou design, complet nou, care preia unele detalii regăsite la actualele modele, în special de la cele din seria i, dar are și o mulțime de noutăți stilistice care promit să transforme designul celebrei mărci bavareze.

După cum anunță BMW, noul model iX va intra în producție la uzina BMW din Dingolfing din a doua jumătate a anului 2021. Tehnologiile care se vor regăsi pe acest nou model marchează trecerea în era vehiculelor sofisticate, automate, conectate, mai mult decât o fac actualele modele de pe piață.  Noul SUV BMW va dispune și de a cincea generație a tehnologiei BMW eDrive, care cuprinde cele două motoare electrice, electronica de putere, tehnologia de încărcare și bateria de înaltă tensiune.

Unitatea de propulsie a mașinii va dezvolta, după calculele inginerilor BMW, o putere maximă de peste 370 kW/500 CP. Acest lucru va fi asigura o accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 5,0 secunde. De cealaltă parte, consumul de energie va fi redus, sub 21 kWh/100 km în ciclul de testare WLTP. Astfel, bateria de 100 kWh poate oferi o autonomie de peste 600 de kilometri în ciclul WLTP, cu precizarea că vorbim despre cifre preliminare, anunțate de constructor.

La nivelul tehnologiei de încărcare, va fi disponibilă încărcarea rapidă DC de până la 200 kW. Bateria poate fi încărcată la o astfel de stație, până la 80% din capacitatea maximă, în mai puțin de 40 de minute. În doar zece minute bateria poate fi încărcată cu suficientă energie pentru 120 de kilometri. În 11 ore se poate încărca bateria la 100% dintr-un wallbox de 11 kW.

Un element aparte al noului model este grila frontală. Fiind vorba despre un vehicul electric, care nu mai are nevoie de o răcire tradițională, suprafața grilei este acoperită, însă ea a devenit suport pentru tehnologiile prezente la bord.

Noul CEO al Renault, de la care se așteaptă un plan salvator, anunță primele măsuri, inclusiv pentru Dacia. Anularea unor modele în dezvoltare și introducerea altora noi. \ CITEȘTE ȘI Noul CEO al Renault, de la care se așteaptă un plan salvator, anunță primele măsuri, inclusiv pentru Dacia. Anularea unor modele în dezvoltare și introducerea altora noi. "Vom diferenția mai mult Renault de Dacia. Referința Dacia este Citroen!"

Grila este, acum, un veritabil panou digital de senzori, pe care se regăsesc tehnologiile camerei video, funcțiile radar și alți senzori. Elementele de încălzire și sistemul de curățare pentru senzori sunt încorporate și ele în fața grilei.

Grila a fost dezvoltată și produsă la centrul de design și tehnologie ușor LuTZ al BMW Group din Landshut, la fabricarea fiind folosit un proces de acoperire nanoscalară în vid. Un strat suplimentar de poliuretan reduce posibilitatea grilei de a se deteriora. Materialul are capacitatea de „autovindecare” pentru zgârieturile minore, de exemplu - în 24 de ore la temperatura camerei sau în cinci minute la o sursă de aer cald.

Grila găzduiește, astfel, isntrumentele necesare condusului autonom. "BMW iX este lider în funcțiile de condus autonom, fiind primul automobil al BMW Group care oferă funcții de condus și parcare automate dintr-un set de instrumente tehnologice", explică Frank Weber, director pentru dezvoltare al BMW. "Acest set de instrumente are un potențial imens prin puterea de calcul și sistemele de senzori deosebite și ne va permite să extindem în mod constant funcționalitatea mașinii."

VIDEO & FOTO Premieră mondială BMW iX, primul SUV electric al noii generații de automobile

VIDEO & FOTO Premieră mondială BMW iX, primul SUV electric al noii generații de automobile

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw ix
noul suv bmw
premiera mondiala ix