VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 3 aug 2023

Toyota a lansat o nouă generație a celebrului Land Cruiser 250, prima după mai bine de 14 ani de la ultima lansare din Europa, readucând în actualitate un veritabil simbol al SUV-urilor puternice și luxoase.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toyota a făcut o mare surpriză fanilor săi din Europa cu lansarea celei de-a opta generații Land Cruiser, un automobil care părea cu nu se mai potrivește cu tendințele moderne ale industriei auto, care mizează pe mașini ușoare și electrice pe continentul nostru. Land Cruiser s-a reinventat și a venit cu un design spectaculos și, la fel de surprinzător, cu un motor diesel, un combustibil pe care constructorul îl abandonase pe această piață.

FOTO A început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica CITEȘTE ȘI FOTO A început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica

Designul pe care îl propune noul Land Cruiser 250 este inspirat din proporțiile vechilor modele, dar și din detalii ale modelului lansat în urmă cu doi ani în SUA, care în Europa nu avea cum să ajungă, din cauza dimensiunilor și motoarelor sale. Linii drepte, robuste, cu suprafețe aproape deloc curbate păstrează foarte bine aerul pe care Land Cruiser l-a avut de-a lungul vieții sale. În același timp, trăsăturile off-road sunt subliniate de constructor și în privința tehnologiilor utilizate, astfel încât să rămână „un automobil care permite oamenilor să meargă oriunde și peste tot și să se întoarcă în siguranță”.

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser

Platforma pe care o folosește noul 250 este aceeași GA-F, regăsită și la modelul din SUA, 300, cu șasiu, îmbunătățită pentru a oferi o rigiditate crescută și un cofort la fel de ridicat. Toyota spune că rigiditatea șasiului a crescut cu 50%, iar a automobilului pe ansamblu cu 305, în timp ce performanțele articulațiilor roților au crescut simțitor pentru a oferi un comportament ridicat pentru off-road. Printre noutăți se numără direcția asistată electric, care include și sistemul de asistență Lande Tracing Assist,  și introducerea în premieră a sistemului Stabilizer Disconnect Mechanism, care controlează stabilitatea mașinii și confortul în off-road.

Piața de autoturisme din România a atins un nou record. Tesla Model Y a depășit vânzările Jogger CITEȘTE ȘI Piața de autoturisme din România a atins un nou record. Tesla Model Y a depășit vânzările Jogger

Motorizările pe care le aduce noul Land Cruiser 250 sunt doar cu combustie, unele mild-hybrid, atât pe benzină, cât și pe motorină, dar sunt create cu dedicație pentru diferitele piețe ale lumii, în funcție de specificul lor. În Europa, pentru regiunea UE, unde reglementările sunt drastice în privința emisiilor, Toyota va oferi motoare diesel, de 2,8 litri turbo, care vor avea și o versiune mild-hybrid pe 48 V, ambele cu o putere de 204 CP și un cuplu de 500 Nm, dar cu diferențe de consum. Toyota precizează că va oferi și motoare pe benzină în Europa de Est, dar piața se referă la țările din afara UE, adică Ucraina, Moldova, Rusia etc. În SUA, mașina va fi lansată cu un motor pe benzină 2.4 litri, 330 CP, același dedicat și pieței din China. O versiune a acestui motor, dar cu o putere mai mică, 281 CP, va ajunge în Orientul Mijlociu și Europa de Est, iar motorul de 2.7 litri benzină și 163 CP va fi alocat Japoniei și Europei de Est.

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser

Pentru piața din Europa, noul Land Cruiser va deschide comenzile în toamna acestui an, cu primele livrări programate în 2024. Pe celelalte piețe lansarea comercială este prevăzută de asemenea pentru 2024.

Odată cu noul 250, Toyota a anunțat că va relansa generația 70, cu motoare noi, diesel, aceleași care vor fi vândute în Europa.

Toyota Land Cruiser este modelul cu cea mai mare notorietate al mărcii japoneze, fiind lansat în 1951, cu numele Toyota BJ. A fost prima mașină care a urcat cu succes până la a șasea stație a Muntelui Fuji. Modelul s-a vândut în circa 170 de țări, având un număr de 11,3 milioane de exemplare vândute. Seria 250, seria ușoară, așa cum mai este denumită, a fost creată ca o alternativă la caroserie cea mai mare, care astăzi e vândută ca Seria 300.

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser

VIDEO & FOTO Premieră mondială: Toyota lansează, după 14 ani, noul Land Cruiser

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota land cruiser
premiera land cruiser
noul land cruiser