VIDEO&GALERIE FOTO Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa, supranumit «Golden Gate» al României, a fost inaugurat. Investiție de peste 2,5 miliarde de lei

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2023

Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa și cea mai mare investiție de infrastructură din ultimii 30 de ani, a fost inaugurat în prezența președintelui Klaus Iohannis. Au participat, de asemenea, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și alți invitați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Podul are o lungine de peste 19 kilometri și conține aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone. Valoarea actualizată a proiectului depășește 2,5 miliarde de lei.

FOTO Fiat a lansat 600e CITEȘTE ȘI FOTO Fiat a lansat 600e

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor  și Infrastructurii convenit, în data de 27.05.2019, încheierea Contractului de Finanțare nr.36 pentru proiectul "Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila" în vederea acordării finanțarii nerambursabile alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Mai multe imagini în material și Galeria Foto (Sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

”Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea Dobrogei prin asigurarea unei legături moderne cu coridorul de conectivitate național 3 (București-Moldova), precum și îmbunătățirea condițiilor de tranzit pentru traficul internațional către Bulgaria și Turcia. Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costurile de funcționare ale vehiculelor și expunerea populației la poluarea aerului și a zgomotului și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii de-a lungul căilor de acces la Dunăre având ca puncte de trecere în Brăila și Galați”, arată CNAIR.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Compania a precizat, de asemenea, că podul suspendat peste Dunăre este, în momentul de față, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, materializată  prin asocierea a două firme - una din Italia și cealaltă din Japonia.

Tranzacție - Ion Șoloman, proprietarul rețelei de magazine Best Market, a vândut cele 11 magazine pe care le deținea în județul Dâmbovița rețelei de retail Annabella din Vâlcea. Este la al doilea exit din retailul cu bunuri de larg consum CITEȘTE ȘI Tranzacție - Ion Șoloman, proprietarul rețelei de magazine Best Market, a vândut cele 11 magazine pe care le deținea în județul Dâmbovița rețelei de retail Annabella din Vâlcea. Este la al doilea exit din retailul cu bunuri de larg consum

”Supranumit «Golden Gate» al României, Podul suspendat peste Dunăre a atins noi înălțimi, distanța dintre cei doi piloni înalți de 192,64m, cunoscută și ca deschiderea centrală, este de 1.120,00m. Această minune inginerească a României are o lungime totală de 1.974,00 m”, a mai precizat compania.

Valoarea totală a proiectului, actualizată prin Actul Adițional nr. 2/02.02.2022, este de 2.593.608.633,43 lei - 85% fiind contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În 12 iunie, ministrul Transporturilor, Sorind Grindeanu, și directorul CNAIR, Cristian Pistol, au anunțat că au început testele de rezistență la suprastructura podului suspendat peste Dunăre de la Brăila.

Cristian Pistol arăta atunci că testările statice și dinamice la suprastructura Podului - al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa - reprezintă una din etapele importante înaintea deschiderii acestuia.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

”Pentru acest proiect de infrastructură s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, iar fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone”, a detaliat Pistol.

Podul suspendat are o lungime de 1974,30 metri. Drumul principal (Brăila - Jijila) are o lungime de 19,095 km, iar drumul de legătură cu DN 22 (Smârdan - Măcin) are o lungime de 4,328 km.

În 23 iunie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în data de 6 iulie vor putea să dea în circulație varianta Măcin, iar până la sfârșitul anului va trebui dată în circulație și varianta Jijila.

Ministrul a mai spus că o perioadă bună folosirea Podului va fi fără taxă.

viewscnt
Afla mai multe despre
podul suspendat de la brăila
dunare