VIDEO Ministru: Asistăm la un adevărat carnagiu pe șosele

VIDEO Ministru: Asistăm la un adevărat carnagiu pe șosele
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că în România "asistăm la un adevărat carnagiu pe șosele", ceea ce plasează țara noastră "pe un loc deloc onorabil" în ierarhia țărilor europene, cu un număr ridicat de decese ca urmare a producerii de accidente rutiere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În ultimii trei ani, zi de zi, în cele 1.095 de zile au avut loc în medie 18 accidente grave, soldate cu cinci pierderi de vieți omenești, în fiecare zi. Zilnic, timp de 3 ani, mor cinci oameni", a declarat, Bode, la ceremonia organizată cu ocazia intrării în dotarea Poliției Române a 45 de laboratoare mobile de educație rutieră, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41%

Lucian Bode a arătat că Poliția trebuie să aibă ca obiectiv să ajungă la cât mai mulți oameni cu mesaje educativ-preventive.

"Aceste laboratoare educaționale mobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziționate în cadrul unui proiect european amplu, de aproximativ 5,2 milioane de euro, au ca scop conștientizarea și responsabilizarea tuturor actorilor din societate, care din postura de participanți la trafic se expun riscurilor majore atunci când încalcă regulile de circulație", a mai spus Bode.

Potrivit datelor din primele două luni ale anului 2022, trendul crescător se păstrează în privința numărului de persoane decedate în urma accidentelor rutiere, cu un plus de aproximativ 8% față de aceeași perioadă a anului trecut: 275 de persoane decedate în 637 de accidente rutiere, în primele luni ale anului.

"Totodată, principalele trei cauze ale accidentelor grave se mențin aceleași în ultimii trei ani: viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor și neacordarea priorității de trecere, fie a pietonilor, fie vehiculelor.Veriga cea mai slabă este factorul uman, ca atare eforturile de conștientizare și responsabilizare trebuie concentrate asupra factorului uman, cu precădere", a afirmat ministrul de Interne.

Bode a adăugat că se află în implementare un pachet de măsuri pentru limitarea acestui fenomen social care are o manifestare alarmantă, cum ar fi Ordonanța de Urgență 1/2022 - de înăsprire a regimului aplicabil circulației rutiere, adoptată la începutul acestui an, care deja produce efecte, precum și un proiect de monitorizare a traficului.

"Suntem hotărâți să facem tot posibilul pentru reducerea riscului de producere de accidente grave și a mortalității generate de accidente rutiere, prin promovarea unei conduite responsabile, prin diversificarea mijloacelor de detectare a încălcării regulilor de circulație și sancționarea lor când acestea reprezintă un pericol social", a mai declarat Bode.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian bode
accidente