VIDEO Stellantis a prezentat prima din cele patru noi platforme electrice, cu o arhitectură de numai 400 de volți

VIDEO Stellantis a prezentat prima din cele patru noi platforme electrice, cu o arhitectură de numai 400 de volți
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 6 iul 2023

Anunțată în urmă cu doi ani, odată cu prezentarea strategiei post-fuziune, noua platformă STLA Medium dedicată mașinilor compacte și medii a grupului Stellantis vine cu performanțe notabile dar cu o arhitectură considerată învechită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis rămâne conservatoare și propune o arhitectură pe 400 de volți pentru noua platformă STLA Medium dedicată mașinilor din segmentele C și D, care însă va oferi performanțe bune pentru versiunile superioare de echipare. Compania susține că mașinile ce vor fi construite pe această platformă, de la toate cele 14 mărci, vor putea ajunge la 700 km autonomie și vor beneficia de un timp de încărcare de 27 de minute de la 20 la 80%. Valorile vor fi disponibile însă doar pentru versiunile superioare, cu baterie de 98 kWh, dar utilizarea arhitecturii de 400 de volți va face ca mașinile să fie sub performanțele unora dintre competitori, cei care au evoluat la platformele pe 800 de volți. Cel mai bun exemplu este Hyundai, care obține pe modelul Ioniq 5, viteze de încărcare de până la 350 kWh, care permit încărcarea de la 10 la 80% în doar 18 minute. Și autonomia are de suferit, având în vedere că Mercedes a obținut deja dintr-o baterie similară de 98 kWh o autonomie de 1000 de kilometri. De altfel, mai mulți constructori auto au anunțat că intenționează să renunțe la arhitectura pe 400 de volți în favoarea celei pe 800 volți, pentru a obține viteze mai mari de încărcare și eficiențe ridicate în privința consumului.

Platforma Stellantis este prima finalizată din cele patru anunțate în 2021, ea fiind dedicată sedanurilor și SUV-urilor precum Peugeot 308, 3008, noilor modele Lancia și Alfa Romeo precum și viitoarelor SUV-uri de la Jeep. Compania susține că segmentele în care va fi folosită noua platformă „reprezintă esența pieței’, cu 35 de milioane de vehicule vândute în 2022, adică aproape jumătate din cele 78,5 milioane de vehicule vândute anul trecut pe glob. Din aceste cifre, Stellantis țintește până la 2 milioane de vehicule anual, care vor fi produse sub cele 14 mărci, în prezent fiind vândute nu mai puțin de 26 de modele ale acestor mărci, în aceste două segmente.

„Ceea ce vedem astăzi este rezultatul a aproape doi ani de inovație fără compromisuri pentru a oferi mobilitate sigură, curată și accesibilă, susținută de investiția noastră de 30 de miliarde de euro în electrificare și software până la sfârșitul anului 2025”, a declarat Carlos Tavares, CEO Stellantis. „Platforma STLA Medium demonstrează puterea comunității tehnice globale a Stellantis de a furniza produse centrate pe client și de a scrie viitorul mobilității, urmărind în același timp neutralitatea carbonului până în 2038.”

Cele patru platforme fac parte din planul strategic Dare Forward 2030 al Stellantis, care include trecerea la vânzări de autoturisme exclusiv electrice (BEV) în procent de 100%, în 2030, respectiv 50% în Statele Unite.

Versiunile entry-level ale platformei vor oferi o autonomie de 500 de kilometri, comparativ cu rivali actuali din piață, precum modelele ID de la VW sau Megane E-Tech, de la Renault, dar și cu modelele Tesla. În același timp, consumul de energie anunțat de Stellantis „poate fi mai mic de 14 kWh/100 km”, asta însemnând niveluri comparabile cu cele mai economice mașini din segmentele C și D actuale.

Platforma STLA Medium va permite totodată echiparea vehiculelor cu motoare de la 160 la 285 kW, adică între 214 și 382 CP, și va asigura versiuni cu tracțiune față sau 4x4, cu ajutorul celui de-al doilea motor electric pe puntea spate.

Din punct de vedere al designului, mașinile vor avea la dispoziție un ampatament între 2.700 și 2.900 de milimetri, o lungime totală cuprinsă între 4,3 și 4,9 metri, o gardă la sol de peste 220 mm și roți care vor putea ajunge până la 750 mm diametru, ceea ce arată cât de largă este plaja de care vor dispune designerii atunci când vor crea mașinile pe această platformă.

VIDEO Stellantis a prezentat prima din cele patru noi platforme electrice, cu o arhitectură de numai 400 de volți

Din punct de vedere al arhitecturii, Stellantis precizează că experții în inginerie și producție s-au concentrat pe instalarea acumulatorului modular cu un singur strat, de înaltă densitate energetică, pentru a fi cât mai eficient în uzina de asamblare. Acest lucru a făcut posibilă maximizarea spațiului din habitaclu, îmbunătățirea manevrabilitatii și obținerea unui centru de greutate scăzut. Componentele platformei, cum ar fi sistemul de încălzire/răcire a cabinei, direcția, asistența la frânare și propulsia, sunt proiectate pentru a minimiza consumul de energie.

Compania mai precizează că platforma va avea „cel mai bun cost al pachetului de baterii din clasa sa”, ceea ce va crește, de asemenea, volumele de producție.

Uzina din China a produs și exportat cea mai mare parte a mașinilor Tesla, în acest an. Berlin - doar 14% din producția globală a mărcii CITEȘTE ȘI Uzina din China a produs și exportat cea mai mare parte a mașinilor Tesla, în acest an. Berlin - doar 14% din producția globală a mărcii

STLA Medium este o platformă modulară, un sistem folosit deja de peste un deceniu în industria auto, care permite astfel combinarea de module specifice pentru obținerea de valori diferite pentru lungime, ampatament, lățime, console, chiar și înălțimea scaunului și designul suspensiei. Cele patru platforme Stellantis vor fi complateate de noile arhitecturi de software și infotainment, numite STLA Brain și STLA SmartCockpit, precum și de tehnologia de asistență STLA AutoDrive, care vor permite actualizări online, de tip Over-The-Air (OTA).

Alte detalii importante ale noilor platforme sunt cele referitoare la flexibilitatea privind atât tipul de tracțiune, cât și utilizarea de tipuri diferite de energie, în același timp fiind concepute pentru trecerea la noi chimii ale bateriilor, inclusiv solid-state.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
vehicule electrice
platforma electrica stellantis
masini 800 volti