VIDEO Zborul spațial Blue Origin, cu Jeff Bezos la bord, s-a încheiat cu succes

VIDEO Zborul spațial Blue Origin, cu Jeff Bezos la bord, s-a încheiat cu succes
scris 20 iul 2021

Miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul Amazon și Blue Origin, fratele său, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk și studentul olandez Oliver Daemen au format primul echipaj uman al New Shepard care a pornit marți, la ora României 16:12, spre orbită. Nava construită de Blue Origin nu a fost pilotată și a ajuns la o altitudine de 100 de kilometri, cei patru devenind astfel astronauți.

Bezos, cel mai bogat om din lume, a zburat la bordul New Shepard, un sistem ce cuprinde o capsulă și o rachetă, alături de doar trei oameni - fratele, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk în vârstă de 82 de ani, care a devenit cea mai vârstnică persoană ce a ajuns în spațiu, și un student în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, care este primul client plătitor la bordul navei și cel mai tânăr om care ajunge în spațiu, arată news.ro.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Acesta a fost primul zbor zpațial cu echipaj civil care nu va fi pilotat. Niciunul dintre astronauții Blue Origin sau personal instruit nu s-a aflat la bord.

Cu jumătate de oră înainte de momentul stabilit pentru decolare, echipajul de patru persoane a urcat în capsulă. Cei patru au fost ajutați de câțiva specialiști să se așeze pe locurile desemnate și au făcut câteva fotografii înainte de zbor.

Christina Bezos a transmis un mesaj fraților ei: „Și eu sunt foarte încântată de acest zbor (...) Grăbiți-vă și aduceți-vă fundurile înapoi, aici, ca să vă îmbrățișez”.

New Shepard a pornit spre orbita terestră la 9 zile după zborul Virgin Galactic, cu fondatorul acestei companii, Richard Branson, la bord, care a fost lansat din New Mexico și a fost unul de succes.

Excursia lui Bezos, a durat 10 minute și 23 de secunde de la decolare la aterizare. A început de la unitatea Blue Origin din apropriere de Van Horn (Texas), la puțin timp după ora României 16:00. Imagini din interiorul capsulei vor fi difuzate de companie după zbor.

În timpul zborului, membrii echipajului au putut fi auziți manifestânu-și încântarea. „Este întuneric aici”, a exclamat Funk la un moment dat.

Racheta a revenit la sol după 7 minute și 22 de secunde. După un minut, parașutele capsulei s-au deschis și echipajul a ajuns în siguranță la sol.

Zborul s-a încheiat după 10 minute și 23 de secunde. La sosire, cei patru au fost întâmpinați de familiile lor și au fost deschise mai multe sticle de șampanie pentru a marca reușita.

Blue Origin va găzdui ulterior o conferință de presă la care vor participa Bezos și ceilalți trei însoțitori.
New Shepard, ce nu poate fi pilotată din interior, este botezată după Alan Shepard, care, în 1961, a devenit primul american ce a ajuns în spațiu în timpul unui zbor suborbital ca parte a programului Mercury al NASA.

La fel ca zborul Virgin Galactic, New Shepard nu va intra pe orbita Pământului, dar va duce echipajul la o altitudine de 100 de kilometri. Capsula va reveni pe Pământ cu ajutorul unei parașute.

Zborul Virgin Galactic a atins altitudinea de 86 de kilometri.

Compania miliardarului Elon Musk, Space X, a anunțat că va ajunge și mai sus în luna septembrie, când are în plan să trimită un echipaj civil pentru un zbor orbital de câteva zile la bordul capsulei sale Crew Dragon.

NASA și U.S. Air Force definesc drept astronaut orice persoană care zboară la o altitudine mai mare de 80 de kilometri.

viewscnt
Afla mai multe despre
jeff bezos
spatiu
călătorie supersonică