Volkswagen a ajuns la un acord cu dealerii din SUA, cărora le plătește 1,2 miliarde dolari ca să renunțe la procese

Volkswagen a ajuns la un acord cu dealerii din SUA, cărora le plătește 1,2 miliarde dolari ca să renunțe la procese
scris 1 oct 2016

Grupul auto german Volkswagen a ajuns la un acord cu dealerii auto din Statele Unite, cărora urmează să le plătească 1,2 miliarde dolari ca să renunțe la procesele legate de despăgubiri pentru mașinile cu motoare diesel care trucau testele de emisii, relatează Bloomberg.

În urma acordului, costurile totale ale Volkswagen pe piața din SUA în scandalul trucării testelor de emisii se ridică la 16,5 miliarde dolari.

"Volkswagen a acceptat să plătească în numerar cel mult 1,208 miliarde de dolari dealerilor în cauză și să le ofere beneficii suplimentare pentru a rezolva plângerile din trecut, prezente și din viitor legate de pierderi", a precizat grupul german, într-un comunicat.

Mitsubishi reia vânzarea modelelor retrase de pe piața japoneză din cauza falsificării consumului CITEȘTE ȘI Mitsubishi reia vânzarea modelelor retrase de pe piața japoneză din cauza falsificării consumului

Acordul, încheiat cu 652 de dealeri auto din SUA, prevede că grupul auto german va răscumpăra mașinile cu teste trucate, rămase în stocurile dealerilor, în aceleași condiții în care au fost vândute cumpărătorilor, potrivit documentelor prezentate într-o instanță din San Francisco de către avocații delearilor, scrie News.ro.

Volkswagen va plăti imediat jumătate din sumă, urmănd ca cealaltă jumătate să fie plătită în rate lunare, timp de 18 luni.

Scandalul "Dieselgate" a izbucnit pe 18 septembrie 2015, când autoritățile americane au acuzat Volkswagen - numărul unu european în construcția de automobile, care deține 12 mărci, inclusiv Seat, Audi și Porsche - că a folosit un program informatic pentru a falsifica testele cu privire la nivelul poluării.

În Statele Unite, Volkswagen a acceptat deja să plătească despăgubiri de 15,3 miliarde de dolari pentru proprietarii americani de mașini cu motoare diesel, dar a respins o măsură similară pentru cei 8,5 milioane de proprietari de mașini din Europa care au avut, de asemenea, testele de emisii trucate.

Grupul german profită de legislația diferită din Europa, care slăbește șansele unei soluții generale pentru toți cei păgubiți, precum în SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
emisii poluante
scandal volkswagen
poluare