Volkswagen anunță detaliile listării Porsche și evaluează marca la 70-75 de miliarde de euro

Volkswagen anunță detaliile listării Porsche și evaluează marca la 70-75 de miliarde de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 sep 2022

Volkswagen Group a dat publicității informațiile oficiale referitoare la listarea Porsche AG în perioada următoare. Compania a fost evaluată până la 75 de miliarde de euro, pe baza prețului anunțat pentru acțiunile ce vor fi listate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Porsche a anunțat că plaja de preț pentru acțiunile Porsche AG care vor fi listate pe bursă se va situa între 76,50 EUR și 82,50 EUR per acțiune preferată, pentru o emisiune care va presupune plasarea a până la 113.875.000 de acțiuni preferențiale, inclusiv o posibilă opțiune de supraalocare pentru care au fost incluse 14.853.260 acțiuni, reprezentând până la 25% din capitalul social preferat. Volumul de acțiuni ce vor fi plasate au un preț evaluat la aproximativ 8,71 miliarde EUR până la 9,39 miliarde EUR, fiind luată în calcul inclusiv o posibilă opțiune de supraalocare.

Compania a anunțat și faptul că QIA (Qatar), Norges Bank Investment Management, T. Rowe Price și ADQ, în calitate de investitori de bază, vor subscrie până la 3,68 miliarde EUR în acțiuni preferențiale la un preț final de ofertă la capătul superior al intervalului de prețuri.

Grupul Renault a anunțat oficial desființarea rețelei de dealeri Dacia și Renault din Germania CITEȘTE ȘI Grupul Renault a anunțat oficial desființarea rețelei de dealeri Dacia și Renault din Germania

Perioada de subscriere pentru investitorii privați și instituționali este de așteptat să înceapă pe 20 septembrie 2022 și se va încheia probabil pe 28 septembrie 2022. Prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori din Frankfurt va fi 29 septembrie 2022. Pe 19 septembrie are loc aprobarea prospectului de valori mobiliare de către BaFin și publicarea prospectului de valori mobiliare.

Acțiunile preferate vor fi oferite public investitorilor privați din Germania, Austria, Elveția, Franța, Italia și Spania. În plus, anumiți investitori instituționali din anumite jurisdicții pot subscrie acțiuni preferate în plasamente private.

Investitori asumați

Mai multe entități au deja anunțuri privind intenția de achiziție de acțiuni. Autoritatea pentru Investiții din Qatar (QIA) s-a angajat să achiziționeze 4,99% din capitalul social preferat al Porsche AG în calitate de investitor de bază în cadrul IPO, care este supusă prețului final în intervalul de preț 1,74 miliarde EUR - 1,88 miliarde euro. În plus, Norges Bank Investment Management, T. Rowe Price și ADQ s-au angajat să subscrie în intervalul de prețuri 750 milioane EUR - 300 milioane EUR.

O situație aparte este cea a acționarului principal al VW AG, Porsche Automobil Holding SE, compania familiilor Porsche și Piech. PAH SE s-a angajat să achiziționeze 25% plus o acțiune din capitalul social ordinar al Porsche AG la prețul de plasare al acțiunilor preferențiale plus o primă de 7,5%. Veniturile brute din vânzarea acțiunilor comune vor varia între 9,36 miliarde EUR și 10,10 miliarde EUR, în funcție de prețul final de ofertă pentru acțiunile preferate. Volkswagen AG și Porsche Automobil Holding SE au încheiat deja un contract de cumpărare de acțiuni corespunzător pentru această achiziție de acțiuni. În prezent, Porsche Automobil Holding SE deține cca. 53,3 % din capitalul social ordinar și în total cca. 31,9 % din capitalul social al Volkswagen AG, aceasta din urmă deținând 100 % din acțiunile Porsche Holding Stuttgart GmbH. Contractul semnat prevede ca  Porsche Automobil Holding SE să cumpere pachetul de acțiuni ordinare de la Porsche Holding Stuttgart GmbH în două tranșe de 17,5 % (plus o acțiune ordinară) și 7,5 % din capitalul social ordinar al Dr. Ing. hc F. Porsche AG.

Sumele obținute de VW AG din această vânzare de acțiuni vor fi utilizate pentru accelerarea investițiilor necesare transformării companiei conform planului NEW AUTO. De asemenea, listarea Porsche este considerată ca o măsură ce ar oferi o mai mare independență a afacerii cu automobile a mărcii Porsche, care va rămâne însă parte a grupului VW.

În cazul unei IPO de succes, Volkswagen AG va convoca o adunare generală extraordinară pentru decembrie 2022, în cadrul căria li se va propune acționarilor săi un dividend special de 49% din totalul veniturilor brute din plasarea acțiunilor preferențiale și vânzarea acțiunilor comune, ce va fi distribuit la începutul lui 2023.

Listarea va fi coordonată de mai multe instituții financiare și consultanți: ​​BofA Securities, Citigroup, Goldman Sachs și JP Morgan. BNP Paribas, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Santander, Barclays, Société Générale și UniCredit sunt implicați în calitate de contabili în comun. De asemenea, Commerzbank, Crédit Agricole, LBBW și Mizuho sunt coordonatori ai procesului de listare. Goldman Sachs este consilier financiar al Volkswagen AG pentru vânzarea a 25% plus o acțiune din capitalul social ordinar al Porsche AG către Porsche Automobil Holding SE.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
porsche