Volkswagen Group ia în calcul separarea și listarea la bursă a mărcii Porsche

Volkswagen Group ia în calcul separarea și listarea la bursă a mărcii Porsche
scris 19 feb 2021

O informație care a mai circulat în spațiul public și care revine acum cu mai multe detalii arată că o listare pe bursă a mărcii Porsche, după o separare de grupul VW, ar putea avea loc anul viitor, pentru ca banii obținuți să finanțeze investițiile programate de grupul auto german.

Publicația germană Manager Magazin, care foarte rar greșește când oferă informații din inside, privind companiile auto germane, a publicat noi informații referitoare la intenția VW Group de a lista pe bursă un pachet de acțiuni Porsche, după o separare prealabilă. Ideea vânzării unui pachet de acțiuni ale unui grup de mărci premium și de lux a mai apărut în cursul anului trecut, aceasta fiind una dintre posibilele explicații pentru care Bentley a fost repoziționată în cadrul companiei în subordinea Porsche, fiind preluată de Audi. Sursele citate de jurnaliștii germani susțin că anul acesta este exclusă o astfel de mutare, însă ea este posibilă anul viitor.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Ținta pe care șefii companiei o au este de circa 25% din acțiunile viitoarei companii Porsche, cu o valoare estimată între 20 și 25 de miliarde euro. Herbert Diess ar fi, se pare, nemulțumit de posibila valoare pe care o listare ar da-o mărcii, dat fiind că în prezent, întregul grup este evaluat la circa 90 miliarde de euro.

Volkswagen are planuri ambițioase în ceea ce privește viitorul electric al companiei, iar aceste planuri au nevoie debani pentru a fi finanțate. Unul dintre proiecte vizează direct marca Porsche, iar lansarea unor modele electrice înainte de o posibilă listare este esențială. Grupul Volkswagen are în lucru o serie de trei modele electrice de lux, care vin ca un rezultat direct al proiectului Artemis, de care se ocupă în prezent Audi. Artemis are ca scop dezvoltarea unui vehicul electric într-un timp scurtat, în comparație cu procedurile clasice, și care să integreze toate sistemele electronice și de propulsie așa cum nu a mai făcut-o niciun autoturism. Porsche, Bentley și Audi ar urma să lanseze fiecare câte un SUV creat pe noua platformă, toate trei urmând să fie fabricate în uzina din Hanovra a grupului.

VIDEO & FOTO Mitsubishi a prezentat în premieră mondială noua generație a SUV-ului Outlander CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Mitsubishi a prezentat în premieră mondială noua generație a SUV-ului Outlander

Volkswagen Group are la activ o listare, cea a diviziei de autobuze și camioane, Traton, care deține mărcile MAN și SCANIA. Traton a fost listată în 2019, veniturile VW fiind de 1,55 miliarde euro, în urma vânzării unui pachet minoritar de 11,8%.

Porsche a fost o marcă independentă de VW Group, până în 2012, când acționarii majoritari ai mărcii, familiile Porsche și Piech, au întreprins o amplă acțiune strategică, în urma căreia au reușit să cumpere un pachet suficient de mare de acțiuni la VW și să finalizeze fuziunea dintre VW AG și Porsche AG. Operațiunea s-a realizat prin intermediul unui nou vehicul de investiții, Porsche Holding SE, care astăzi este acționar principal al grupului Volkswagen AG și deține controlul (31,1% acțiuni și 53,1% drepturi de vot).

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
listare porsche
vanzare actiuni porsche
porsche bursa