Câștigul salarial mediu net a crescut în mai cu 14,4%, la 2.704 lei

Câștigul salarial mediu net a crescut în mai cu 14,4%, la 2.704 lei
scris 9 iul 2018

Câștigul salarial mediu net a crescut în mai, nominal, cu 14,4%, la 2.704 lei, față de luna mai a anului trecut, dar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,5%, ritm scăzut față de cel înregistrat în luna precedentă, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

În aprilie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,7% față de aceeași lună a anului trecut, creșterea reală fiind însă de 9%, scrie News.ro.

În mai, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului trecut a fost de 108,5%.

În mai, câștigul salarial mediu nominal net a scăzut față de luna precedentă cu 9 lei (-0,3%).

Strategie: Brico Depôt deschide în România spații experimentale de tip pop-up store. În primăvară, Kingfisher i-a majorat puternic capitalul și a asigurat colaborarea cu Praktiker CITEȘTE ȘI Strategie: Brico Depôt deschide în România spații experimentale de tip pop-up store. În primăvară, Kingfisher i-a majorat puternic capitalul și a asigurat colaborarea cu Praktiker

Indicele câștigului salarial real a fost de 99,2% pentru luna mai față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost, în mai, de 193,8%, cu 1,5 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2018.

În mai, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.437 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, 1.554 lei.

În luna mai 2018, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât și creșteri față de luna precedentă.

”Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna aprilie 2018 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice”, se arată în comunicat.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net, în mai față de aprilie, au fost de 7,5% și 8,5% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), extracția minereurilor metalifere, silvicultură și exploatare forestieră (incl. pescuit și acvacultură).

Totodată, au fost raportate creștere cuprinse între 3% și 6% în fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite).

În mai față de aprilie, s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net de 16,7% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 15,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

Au fost înregistrate scăderi semnificative, cuprinse între 7% și 12%, în tranzacții imobiliare, activități de servicii anexe extracției, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, extracția cărbunelui superior și inferior.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+2,1%), sănătate și asistență socială (+1,1%), respectiv administrație publică (+1%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins