Cerere mare de noi spații de birouri în București. O nouă zonă de business se prefigurează în nordul Capitalei

Cerere mare de noi spații de birouri în București. O nouă zonă de business se prefigurează în nordul Capitalei
scris 26 iul 2017

Piața de spații de birouri din București continuă să se dezvolte și în acest an, cererea record din 2016, de 412.000 metri pătrați, generând pentru acest an livrarea a peste 450.000 de metri pătrați spații în construcție.

Tranzacțiile de pre-închiriere au reprezentat mai mult de o treime din cererea totală din al doilea trimestru al anului 2017, iar estimările indică o creștere a ponderii acestora în următoarea perioadă, indică date din raportul CBRE România pe primele șase luni ale anului.

“Observăm că din ce în ce mai multe companii intră pe piața românească, iar altele își extind spațiile de birouri existențe. Această tendință se manifestă constant în ultimele trimestre, ponderea cererii noi și a extinderilor fiind mereu între 19 și 25% din totalul cererii. Practic, în fiecare semestru, în București apar în medie 4.000-5.000 de locuri noi de muncă, ceea ce înseamnă creștere economică, stabilitate și optimism pentru companii”, a declarat Mihai Paduroiu, Head of Advisory&Transaction Services | Investor Leasing, CBRE România.

Raportul mai arată că în această perioadă au fost tranzacționați peste 176.000 de metri pătrați, o cifră comparativ mai mare decât cifrele anilor 2012-2015, cu o medie de 150.000 metri pătrați tranzacționați. 

FOTO Simona Halep a deschis o cafenea în Constanța CITEȘTE ȘI FOTO Simona Halep a deschis o cafenea în Constanța

Consultanții CBRE se așteaptă ca această cerere din primul semestru, cu 14% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, să înregistreze valori ridicate în al doilea semestru din acest an, similare celor înregistrate în 2016. La sfârșitul trimestrului al doilea din acest an, stocul modern de spații de birouri a atins pragul de 2.72 milioane de metri pătrați, mai arată datele CBRE.

În ultimele 3 luni au fost finalizate primele faze ale proiectelor Timpuri Noi Square și Globalworth Campus. Primele două clădiri din complexul Timpuri Noi Square, cu spații de birouri în suprafața de peste 30,000 mp, dezvoltate de Vastint Group în zona de business Centru, în proximitatea stației de metrou Timpuri Noi, au fost deja livrate în trimestrul al doilea din acest an. A fost finalizată în acest trimestru și prima clădire din Globalworth Campus, proiect dezvoltat de Globalworth în zona de business Pipera, în proximitatea stației de metrou Pipera, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 28.000 metri pătrați.

Majoritatea tranzacțiilor din acest trimestru au fost pentru zonele de Nord și Vest, unde au fost livrate cele mai multe proiecte de birouri. Zona de Vest a reușit să atragă cele mai multe proiecte în dezvoltare, cu aproximativ 290.000 metri pătrați în construcție. Cele mai importante proiecte sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint Group, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, AFI Tech Park, dezvoltat de AFI Europe, Anchor Metropol, dezvoltat de Anchor Grup și noul proiect Sema Parc, dezvoltat de Sema Grup.

“În următoarea perioadă ne așteptăm ca, după zona de Centru Vest, să apară o nouă zonă de business de interes pentru chiriași, pe culoarul B-dul Expoziției-Piața Presei Libere, unde sunt anunțate proiecte aflate în prezent în stadiul achiziției de terenuri și de autorizare”, explică Alină Calciu-Năstase, Head of Advisory&Transaction Services | Occupier, CBRE.

La sfârșitul anului 2017, stocul modern de spații de birouri ar putea atinge 2,79 milioane metri pătrați, urmând să se mai livreze prima clădire a proiectului The Bridge și o nouă clădire din Sema Parc.

Rată de neocupare a spațiilor de birouri din București este de 11% pentru clădirile de clasă A și B. Pentru prima dată după mult timp, zona de Nord are o rată de neocupare de 5.2% din care rata de neocupare de spațiile de clasă A este de aproximativ. 2.3%.

Chiria pe metru pătrat și randamentul (yield) clădirilor de birouri din Capitală au rămas stabile și în acest al doilea trimestru din 2017. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii de birouri
crbe
pipera