Sprijinul menționat urma să vină de mâine în continuarea celui de 20 milioane euro acordat anterior de blocul comunitar european, care a permis traderului de stat basarabean Energocom să cumpere gaze de pe piețele UE, inclusiv România, pentru nevoile de consum ale Transnistriei din intervalul 1 – 10 februarie.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, demarează construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit, cu un circuit echipat, Constanța Nord – Medgidia Sud.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a comandat studiu de fezabilitate pentru dublarea capacității de producție a fabricii sale de combustibil nuclear (FCN) de la Pitești, în perspectiva construirii noilor reactoare 3 și 4 ale centralei, a căror punere în funcțiune este preconizată pentru anii 2030-2031.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, liderul celei mai importante companii de petrol și gaze din România și din regiune, vine astăzi, de la ora 11.00, la emisiunea Profit Live a postului Profit.ro TV, difuzată de Prima News TV, pe site-ul Profit.ro și pe pagina de Facebook a Profit.ro.
Deși are aport de capital neglijabil din piața locală, Green Tech International atrage un acționar semnificativ din străinătate.
O maimuță care a pătruns într-o substație a rețelei electrice din Sri Lanka a provocat duminică o pană generală de curent în întreaga insulă, au declarat oficialii guvernamentali, relatează AFP.
Elvețienii au respins cu o majoritate covârșitoare, duminică, o inițiativă a ecologiștilor care urmărea să înscrie în Constituție respectul pentru limitele naturale ale planetei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat sâmbătă că își asumă încă o dată, ca ministru al Energiei, că vor fi finalizate hidrocentralele începute înainte de 1989. Acesta a vizitat hidrocentrala Lotru-Ciunget, ocazie cu care a declarat că ”orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița, unde ne luptăm cu toate forțele care nu vor ca România să fie independentă energetic”.
România a importat vineri gaze din Ungaria, nu numai din Bulgaria, pentru a putea acoperi consumul intern și exporturile către Republica Moldova, infirmând declarațiile ministrului român Sebastian Burduja, care declara în aceeași zi că România importă numai din Bulgaria și nu gaz rusesc.
Statele baltice au început sâmbătă dimineață procesul de deconectare de la rețeaua electrică rusă pentru a se integra în sistemul european, un proces lansat cu ani în urmă și urgentat după invazia Moscovei în Ucraina. Cele trei țări baltice, foste republici sovietice care fac parte din Uniunea Europeană și NATO din 2004, se decuplează de rețeaua rusă, la care sunt conectate încă de pe vremea URSS, pentru a împiedica Moscova să o folosească ca armă împotriva lor.