Alro vrea să construiască o centrală electrică de 12 MW la Tulcea, investiția ar putea ajunge la 10 milioane euro

Alro vrea să construiască o centrală electrică de 12 MW la Tulcea, investiția ar putea ajunge la 10 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2019

Alro, cel mai mare consumator de energie din țară, intenționează să instaleze la Tulcea o centrală termică în cogenerare cu o capacitate instalată de 12 MWe, arată raportul de sustenabilitate pe 2018 publicat pe site-ul producătorului de aluminiu și consultat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit informațiilor din piață, investiția s-ar putea situa între 10 și 15 milioane de euro.

Tranzacție majoră pe piața farma: Fondul american Highlander Partners, cu active de peste 2 miliarde dolari, semnează prima investiție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție majoră pe piața farma: Fondul american Highlander Partners, cu active de peste 2 miliarde dolari, semnează prima investiție în România

”Această centrală va avea o eficiență ridicată, generând energie și abur pentru procesele tehnologice ale Alum. Cu o eficiență totală de 86%, instalația va duce la economii de energie primară de 21.130 tep/an și va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 38.500 tone CO2 echivalent/ an”, arată raportul, consultat de News.ro.

Alum Tulcea este singura rafinărie de alumină din România.

”Procesul de producție a aluminiului este unul energo-intensiv, fapt ce duce la un consum semnificativ de energie al grupului (energie electrică și gaze naturale), în special la instalațiile de producție primară a Alro. Grupul a investit sume considerabile în programele de eficiență energetică, explorând limitele economiilor de energie posibile având în vedere tehnologiile existente. Ca atare, grupul își continuă eforturile de îmbunătățire a performanțelor sale operaționale și economice, analizând diverse soluții disponibile pe piețele naționale și regionale de energie electrică și gaze, inclusiv instalațiile de producere locală (a se vedea proiectul de 12 MWe de înaltă eficiență a centralei termice Alum în Tulcea). Alro are în vedere, considerând tendința scăderii costului energiei provenite din surse regenerabile (SRE), să încheie acorduri pe termen lung cu furnizorii/ operatorii de SRE. Acest lucru va îmbunătăți performanțele economice și de mediu ale Grupului și va duce și la o mai mare integrare a SRE în Sistemul Energetic Național”, mai arată doocumentul.

În 2018, Alro a avut un consum energetic total de 12.657.864 GJ (energie, gaze, motorină).

”Pentru a face față cererii în creștere pentru produsele sale, Grupul are în vedere o serie de investiții cheie pe termen scurt și mediu, concentrându-se în același timp pe eficiența energetică, reducerea emisiilor și reciclare. În 2018, Alro și-a planificat investiții de mai mult de 60 milioane dolari pentru investiții diverse, menite să reducă consumul de energie, să modernizeze echipamentele existente și să crească calitatea produselor laminate la cald. Reciclarea aluminiului susține creșterea eficienței energetice și protecția mediului, scăzând consumul de energie cu 95% și emisiile de gaze cu efect de seră cu 42% comparabil cu cele generate de producerea aluminiului electrolitic”, mai spun reprezentanții Alro în raport.

De asemenea, grupul intenționează să construiască până în 2021 o linie de procesare a deșeurilor de aluminiu cu o capacitate de 100.000 tpa la Alro Slatina.

”Facilitatea urmează să prelucreze deșeurile de aluminiu și să utilizeze tehnologii avansate de eficiență energetică: cuptor cu dublă cameră cu arzătoare oxi-gaz pentru reducerea consumului de gaze naturale; cuptor cu inducție pentru topirea spanului din aluminiu”, subliniază ei.

Reciclat încă de la începutul producției sale industriale, cu mai mult de 125 de ani în urmă, aluminiul este un material ce se potrivește conceptului de economie circulară. Aproximativ 75% din totalul aluminiului produs vreodată este încă în uz. În Europa, jumătate din producția de aluminiu provine din materiale reciclate. Vehiculele scoase din uz înregistrează cele mai ridicate niveluri de reciclare, cu o rată de reutilizare între 90% și 95%. Cutiile de băuturi sunt, de asemenea, un produs foarte reciclat, atingând o rată de aproximativ 73%.

Aluminiul - și metalele în general - pot fi reciclate fără pierderi de calitate. Pe măsură ce legăturile metalice sunt restaurate la re-solidificare, metalele își recuperează continuu proprietățile inițiale, chiar și după mai multe cicluri de reciclare. Acest lucru permite ca aluminiul să fie utilizat în mod repetat în același scop. În schimb, caracteristicile fizice ale majorității materialelor nemetalice se degradează după reciclare. Deoarece energia necesară pentru reciclarea aluminiului este de aproximativ 5% din necesarul celei pentru producția primară, beneficiile ecologice ale reciclării sunt clare. Cantitatea de energie economisită prin reciclare (până la 95%) corespunde unei economii echivalente a emisiilor de gaze cu efect de seră.

”În ultimii zece ani, grupul a depus eforturi considerabile pentru a crește rata de reciclare a propriilor deșeuri (pe parcursul diverselor etape de fabricație) și a deșeurilor de aluminiu din alte sectoare (clădiri, transporturi, ambalaje - peste 20.000 t/ an reciclate începând cu 2013). Proiectul de reciclare a 100.000 t/ an de aluminiu va crește semnificativ contribuția grupului la economia circulară din România”, arată raportul.

Mai mult, apa este esențială pentru procesele Alro de producere a aluminiului. Compania are în vedere instalarea unui al patrulea turn de răcire pentru reducerea consumului de apă pe viitor. În ceea ce privește volumul de apă evacuată în anul 2018, acesta a fost mai mic față de 2017, chiar în condițiile creșterii producției, întrucât o parte din apă s-a folosit pentru umectarea haldei în perioada verii. Aproape 90% din apa folosită de Alro este tratată și refolosită, cu un impact minim asupra apei evacuate (monitorizare zilnică și lunară). În urma investițiilor sale anterioare în programe de gestionare a apei, Alro precizează că a stabilizat consumul de apă la 3 milioane mc/ an în medie.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
centrala electrica