ANRE ia fața Guvernului și Parlamentului și schimbă normele de aplicare a OUG 114/2018 la indicațiile Comisiei Europene. România poate ajunge în instanță cu infringementul pe gaze intentat de Bruxelles

ANRE ia fața Guvernului și Parlamentului și schimbă normele de aplicare a OUG 114/2018 la indicațiile Comisiei Europene. România poate ajunge în instanță cu infringementul pe gaze intentat de Bruxelles
scris 3 sep 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să modifice normele proprii de aplicare a unor prevederi referitoare la piața de gaze naturale din celebra și controversata OUG nr. 114/2018, prevederi de legislație primară care au dus la declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României.

În urma adoptării OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că producătorii interni de gaze au fost obligați să aloce cu prioritate gazele din producția proprie către consumul casnic, al populației și al CET-urilor.

"Prin avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat României de Comisia Europeană (Comisia) în cauza nr. 2012/2114, Comisia constată că, prin obligarea producătorilor de gaze naturale din România să pună la dispoziție producția lor în mod prioritar pe piața internă, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE. În baza principiilor supremației dreptului european și al cooperării loiale, statele membre au obligația de a abroga normele naționale contrare dreptului UE sau de a le lăsa neaplicate, după caz1, obligație care incumbă tuturor autorităților naționale, inclusiv cele administrative", se arată într-un document al ANRE.

EximBank devine bancă universală. Va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - proiect Finanțe CITEȘTE ȘI EximBank devine bancă universală. Va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - proiect Finanțe

Instituția precizează că, "luând în considerare circumstanțele prezentate", în limita atribuțiilor și competențelor sale legale, s-a conformat solicitărilor exprimate de Comisia Europeană prin avizul menționat și a elaborat un proiect de modificare a Metodologiei de stabilire a cantităților de gaze naturale  pe care producătorii au obligația să le vândă cu prioritate pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici și al producătorilor de energie termică.

Din proiectul de modificare a Metodologiei rezultă că plafonul de preț de 68 lei/MWh aferent gazelor destinate aprovizionării populației și CET-urilor ar urma să se aplice numai până la 31 martie 2020. Legislația în vigoare, respectiv OUG 114/2018 modificată prin OUG nr. 19/2019, prevede că plafonul se va aplica până la 28 februarie 2022. În plus, se abrogă actuala formulă de stabilire a cantităților de gaze naturale din producția internă pe care producătorii au obligația de a le vinde în scopul asigurării necesarului de consum curent al clienților casnici și al producătorilor de energie termică

Comisia de industrii din Camera Deputaților a votat, recent, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau prețurile reglementate la energie și gaze.

OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților de săptămâna trecută, însă Comisia pentru Buget-finanțe din Camera Deputaților a amânat întocmirea unui raport, astfel că dezbaterile vor continua în sesiunea ordinară. OUG 114/2018 a plafonat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, prețul pentru întreaga producție internă de gaze naturale, iar OUG 19/2019 a modificat această prevedere, lăsând la preț plafonat doar cantitățile de gaze destinate consumatorilor casnici.și CET-urilor.

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care EximBank preia Banca Românească CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care EximBank preia Banca Românească

"OUG 114 și OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a prețurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieși din Parlament în urma modificării OUG 114 și OUG 19", a declarat săptămâna trecută Dumitru Chiriță, președintele ANRE, la o întâlnire cu presa.

Potrivit acestuia, în paralel, va trebui elaborată o metodologie de protecție a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare a acestora și sistemul de finanțare.

Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat, nu se mai poartă nicio corespondență, avem termenul de 27 septembrie până la care România poate ajunge la Curtea de Justiție. Până pe 26 sepetmbrie, Comisia așteaptă o nouă legislație promulgată sau un proiect concret prin care se modifică legislația, în funcție de care poate acorda o prelungire de 90 de zile”, a spus atunci și vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat gaze
plafonare pret gaze
consumatori casnici gaze
infringement gaze comisia europeana