ANRE vrea să acceseze fonduri europene pentru a fi posibilă schimbarea furnizorului de energie și gaze în 24 de ore

ANRE vrea să acceseze fonduri europene pentru a fi posibilă schimbarea furnizorului de energie și gaze în 24 de ore
scris 2 sep 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat și a transmis Comisiei Europene documentația necesară pentru a accesa fonduri UE, astfel încât, începând cu anul 2026, consumatorii de energie electrică și de gaze naturale să poată migra de la un furnizor la altul în cel mult 24 de ore, potrivit unor documente ale reglementatorului, furnizate presei.

Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei, iar ANRE speră să acceseze fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, scrie Agerpres.

Transgaz și Black Sea Oil & Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia CITEȘTE ȘI Transgaz și Black Sea Oil & Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia

În prezent, legislația prevede dreptul consumatorilor de energie și gaze de a-și schimba furnizorul în cel mult 21 de zile, însă o directivă europeană aprobată anul acesta instituie obligația ca, până în 2026, acest proces să fie posibil în 24 de ore, în orice zi lucrătoare.

Proiectul pe care ANRE dorește să îl deruleze are ca termen de implementare 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Într-o primă fază, durata de schimbare a furnizorului va fi redusă cu șase zile, urmând ca reducerea progresivă să fie corelată cu țintele stabilite de legislația europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie electrica