Apetitul pentru fuziuni și achiziți din sectorul de energie și utilități a atins maximul ultimilor șapte ani

Apetitul pentru fuziuni și achiziți din sectorul de energie și utilități a atins maximul ultimilor șapte ani

Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistență în Afaceri, EY România

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2017

Aproape 59% dintre executivii din sectorul de energie și utilități de la nivel global se așteaptă să realizeze o achiziție în următoarele 12 luni, conform raportului bianual EY Power & Utilities Capital Confidence Barometer. Această cifră reprezintă o creștere cu 12% a apetitului pentru fuziuni și achiziții față de raportul anterior (47%) și un maxim al ultimilor șapte ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Studiul arată că 89% dintre executivi se așteaptă ca fluxul tranzacțiilor să crească sau să rămână stabil în următoarele 12 luni și indică faptul că apetitul pentru tranzacții M&A care a caracterizat începutul acestui an se va menține. Această tendință este susținută de valoarea tranzacțiilor care a rămas constantă în 2017, ajungând la un total de 45,5 miliarde dolari.

"Achiziția de către Allianz Capital Partners a 30% din acțiunile Delgaz Grid este un semnal extrem de relevant că sectorul energetic românesc intră pe harta marilor fonduri de investiții în infrastructură. De asemenea, achiziția acestui pachet de acțiuni într-un business reglementat arată încrederea unor investitori profesioniști (care plasează bani de pensii și/sau asigurări) în predictibilitatea cadrului de reglementare a sectorului energetic din România", a declarat Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistență în Afaceri, EY România.

Împreună cu activele din segmentul energiilor regenerabile, activele din transport și distribuție energie au atras investiții cumulate de 35,6 miliarde dolari în primul trimestru al anului, reprezentând 78% din totalul fluxurilor tranzacționale. În primul semestru al anului, creșterea valorii tranzacțiilor pentru energiile regenerabile a fost mai mare decât cele înregistrate pe oricare alte segmente de piață, comparativ cu trimestrul patru 2016.

VIDEO Microsoft va relansa unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft va relansa unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile

Privind în perspectivă, peste jumătate (53%) dintre executivii din domeniul energiei și al utilităților au menționat creșterea cotei de piață și extinderea către noi zone geografie drept elemente cheie urmărite în realizarea unei tranzacții.

Jucătorii tradiționali din energie și utilități se confruntă în disputarea cotei de piață cu creșterea competiției alimentată de companiile din afara sectorului. Transformarea digitală rămâne o prioritate pentru multe companii care urmăresc să adauge noi capabilități, să-și îmbunătățească relația cu clienții și să rămână relevante pe o piață în schimbare.

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent din valoarea tranzacțiilor înregistrate în primul trimestru, în domeniul energiei și al utilităților, aparține celor două Americi (21 miliarde dolari) și regiunii Asia-Pacific (15,1 miliarde dolari). Împreună, aceste două regiuni au contribuit în proporție de 80% la valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor din primul trimestru. Este foarte probabil că regiunea celor două Americi să rămână principala destinație pentru fuziuni și achiziții, având în vedere că executivii consideră Statele Unite, Brazilia și Canada unele dintre cele mai atractive piețe menționate în top cinci ținte în următoarele 12 luni.

Chiar dacă activitatea de tranzacționare este așteptată să rămână puternică pe parcursul întregului an 2017, raportul evidențiază că ratele mai mari ale dobânzilor, tendința de revenire a pieței europene a energiei și utilităților și mutările semnificative din punct de vedere economic din zona tehnologiei stocării de energie în baterii ar putea determina o schimbare a profilului investițiilor. În cadrul raportului, 68% dintre factorii de decizie au identificat și evenimentele geopolitice sau posibilele schimbări de politici guvernamentale drept riscuri care le pot afecta creșterea.

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
energie
alexandru-valeriu binig