Aproape 30 de companii, inclusiv din România, interesate să rezerve capacități de transport gaze via Grecia

Aproape 30 de companii, inclusiv din România, interesate să rezerve capacități de transport gaze via Grecia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iun 2023

Aproape 30 de companii, inclusiv din România, și-au exprimat interesul pentru rezervarea de viitoare capacități de import și export de gaze naturale prin intermediul sistemului național de transport al Greciei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania elenă DESFA a lansat, în primăvară, un test de piață pentru a sonda interesul companiilor de a rezerva viitoarele capacități la punctele de intrare și ieșire din rețea, în vederea extinderii sistemului național de gaze naturale al țării.

Faza inițială a testului de piață, fără caracter obligatoriu, a înregistrat o creștere semnificativă a cererii de capacitate de import și export de gaze naturale, potrivit companiei.

Investitorii individuali au subscris de peste 3 ori tranșa aferentă a ofertei de la Hidroelectrica. Ordine în valoare de 4 miliarde lei. „Dacă e bun prețul, le-am dat, frate!” CITEȘTE ȘI Investitorii individuali au subscris de peste 3 ori tranșa aferentă a ofertei de la Hidroelectrica. Ordine în valoare de 4 miliarde lei. „Dacă e bun prețul, le-am dat, frate!”

Astfel, 27 de societăți au depus cereri de alocare de capacitate, pentru perioada 2024-2050, atât pentru punctele de intrare existente, cât și pentru punctele de interconectare noi și în curs de dezvoltare.

Dintre aceste propuneri, 17 provin de la companii internaționale, în principal din Europa Centrală și de Sud-Est (inclusiv Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovacia, Germania, Cipru, Macedonia de Nord), precum și din SUA. Celelalte 10 cereri provin de la companii grecești importante.

Grecia a devenit o rută de tranzit cheie pentru gazul din Europa, datorită unei instalații de gaz lichefiat în apropierea Atenei, care a înregistrat un trafic crescut din întreaga lume după ce războiul din Ucraina a redus fluxurile de gaz rusesc către continent, notează Reuters.

De asemenea, Grecia are interconexiuni de gaze cu Bulgaria și Turcia, în timp ce mai multe unități de stocare plutitoare și de regazeificare a gazelor sunt fie în curs de construcție, fie în pregătire.

DESFA estimează că faza obligatorie a testului de piață va începe în 2024 și se va încheia cu alocarea de capacitate companiilor care au depus oferte obligatorii și care îndeplinesc criteriile definite pe parcursul procesului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
desfa
rezervari capacitate gaze naturale
grecia
import gaze grecia