Au fost întocmite actele pentru ștergerea datoriilor bugetare ale Complexului Energetic Hunedoara

Au fost întocmite actele pentru ștergerea datoriilor bugetare ale Complexului Energetic Hunedoara
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 apr 2020

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara, controlat integral de statul român, aflat în insolvență și care rămâne vital pentru siguranța energetică a țării, în special în iernile grele cu consum mare, a finalizat întocmirea documentației necesare prevăzute de lege pentru a i se șterge datoriile bugetare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printr-un OUG adoptat anul trecut de fostul Guvern, s-a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică și cărbune vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Potrivit actului normativ menționat, pentru a beneficia de această prevedere legală, producătorii de energie trebuie să înainteze o cerere în acest sens, aprobată prin hotărâre AGA și care să cuprindă o analiză tehnico-economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia, însoțită de avizul favorabil al Ministerului Economiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranța sistemului energetic național și al unității administrativ-teritoriale, dacă activele respective concură și la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat și dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active.

După eMag, și Altex scoate la vânzare milioane de măști de protecție CITEȘTE ȘI După eMag, și Altex scoate la vânzare milioane de măști de protecție

Complexul Energetic Hunedoara a finalizat la sfârșitul lunii trecute analiza tehnico-economică respectivă, care cuprinde și lista bunurilor aferente activelor funcționale energetice și miniere care ar putea fi date în plată, potrivit unui document al companiei. Stingerea creanțelor fiscale și bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intră în componența activelor funcționale energetice și activelor miniere ce asigură cărbunele necesar funcționării acestora, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat în condițiile legii.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în luna februarie a acestui an, CE Hunedoara a înregistrat pierderi de peste 34 milioane lei, în urma unor venituri de circa 49 milioane lei (din care 26,2 milioane lei din vânzări de energie electrică și termică) și a unor cheltuieli de 83,4 milioane lei.

După cum a relatat Profit.ro, compania și-a redus aproape la jumătate vânzările de electricitate în ultimii 3 ani, de la precedenta tentativă de intrare în insolvență, iar încasările din vânzări au ajuns să acopere doar puțin peste o treime din costuri.

Complexul a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituții și societăți ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei. Suma depășește cu mai mult de 1 miliard de lei estimările inițiale ale conducerii CE Hunedoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara stergere datorii bugetare
dare in plata active stergere datorii bugetare
datorii complexul energetic hunedoara
insolventa complexul energetic hunedoara