Azerbaidjanul a început să exporte gaze naturale spre Europa prin conducta TAP

Azerbaidjanul a început să exporte gaze naturale spre Europa prin conducta TAP
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2020

Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa via gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), a anunțat joi Ministerul Energiei din Azerbaidjan, intrând pe o piață energetică foarte profitabilă care este dominată de Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania, scrie Agerpres.

În prezent Rusia controlează 34% din piața de gaze naturale din Europa și anul viitor intenționează să își majoreze exporturile spre piața europeană, care include și Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Precizări ANRE în legătură cu liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021: Clienții casnici au dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021 CITEȘTE ȘI Precizări ANRE în legătură cu liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021: Clienții casnici au dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021

Trans Adriatic Pipeline (TAP) este punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanță de 3.500 de kilometri și face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică și Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor și va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia și Albania.

Coridorul Sudic de Gaze are sprijinul Comisiei Europene și face parte din eforturile destinate reducerii dependenței energetice a Europei de Rusia.

Azerbaidjanul intenționează să aprovizioneze piețele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia și restul de două miliarde metri cubi către Grecia și Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
tap
gaze naturale