Azerii de la SOCAR au trecut pe profit în România, după pierderi cumulate de 65 mil. lei în primii 5 ani de activitate

Azerii de la SOCAR au trecut pe profit în România, după pierderi cumulate de 65 mil. lei în primii 5 ani de activitate
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 iun 2016

SOCAR Petroleum, subsidiara locală a companiei azere cu capital de stat SOCAR, a trecut pe profit în 2015 pentru prima oară în cei șase ani de când activează pe piața românească. Compania, care deține o rețea de 33 de benzinării în România, a înregistrat anul trecut un profit net 2,02 milioane de lei (447.130 euro), comparativ cu o pierdere de 8,8 milioane de lei în 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada 2010-2014 inclusiv, SOCAR Petroleum SA a înregistrat pierderi cumulate de 64,7 milioane lei (14,3 milioane euro), potrivit datelor financiare raportate de companie către Ministerul Finanțelor.

Cifra de afaceri a SOCAR Petroleum a scăzut anul trecut față de 2014 cu 17,4%, de la 746,4 milioane de lei la 616,3 milioane de lei (136,4 milioane euro).

Veniturile companiei s-au redus într-un ritm similar, până la 622,4 milioane de lei (137,77 milioane euro), în timp ce cheltuielile au scăzut mai accelerat, cu 18,6%, de la 762,3 milioane de lei la 620,4 milioane de lei (137,32 milioane euro).

Cheltuielile de capital ale Lukoil în România au scăzut drastic după finalizarea explorărilor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Cheltuielile de capital ale Lukoil în România au scăzut drastic după finalizarea explorărilor din Marea Neagră

SOCAR Petroleum este controlată indirect de compania SOCAR din Azerbaidjan, prin două vehicule investiționale înregistrate în Olanda, Becrux Investments&Finace BV și Gacrux Investments&Finance BV.

În aprilie, compania a anunțat că intenționează să contracteze de la Garanti Bank facilități de credit în valoare totală de maxim 15 milioane euro, banii urmând să fie folosiți pentru suplimentarea capitalului de lucru și finanțarea investițiilor în noi benzinării.

SOCAR Petroleum SA a fost înregistrată oficial în 2010. Compania deține în prezent o rețea de 33 de stații de alimentare cu carburanți, în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bihor, Bistrița, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiș, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad și Sibiu, și are în plan extinderea în București și în principalele municipii reședință de județ.

Azerii susțin că au investit, până în prezent, circa 50 milioane euro în România și au creat peste 400 de locuri de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
socar petroleum
socar
rezultate
profit