Doar nouă din cele 29 de companii din portofoliul Energiei plătesc dividende statului

Doar nouă din cele 29 de companii din portofoliul Energiei plătesc dividende statului
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2016

Companiile energetice controlate de către stat sau la care statul are participații distribuie dividende totale de 2,2 miliarde lei (492 milioane euro) aferente aprofitului obținut în 2015, statul român, din care Ministerului Energiei îi revin 1,57 miliarde lei (350 milioane euro), potrivit unui raport de activitate publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru profitul aferent anului trecut, cele mai mari dividende le-au distribuit producătorul de gaze Romgaz (1,04 miliarde lei) și producătorul de energie Hidroelectrica (675,1 milioane lei), din care statul român, în calitate de acționar majoritar, a primit dividende de 728,5 milioane lei, respectiv 540,4 milioane lei, arată news.ro.

Din portofoliul de 29 de companii și regii, Ministerul Energiei primește anul acesta dividende doar de la nouă societăți.

Marii furnizori de energie au început să-și fure clienții. Electrica și Enel își atacă reciproc piețele și vor să vândă și gaze CITEȘTE ȘI Marii furnizori de energie au început să-și fure clienții. Electrica și Enel își atacă reciproc piețele și vor să vândă și gaze

Companile care nu au distribuit dividende pentru rezultatele din 2015 sunt OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, Compania Națională a Uraniului, GDF SUEZ Energy România, E.ON Energie România, E.ON Distribuție, Electrocentrale Grup, Elcen București și Constanța și Uzina Termoelectrică Midia.

Comparativ, dividendele cuvenite statului român pentru profitul din 2014 generate de aceleași companii energetice au fost de 1,606 miliarde lei, cu 2% mai mari față de dividendele încasate de stat pentru rezultatele din 2015.

Totuși, față de anii anteriori, dividendele generate de participațiile firmele din energie sunt în creștere. Penru rezultatele din 2013, statul a încasat dividende de 1,48 miliarde lei, în timp ce dividendele aferente rezultatelor din 2012 au fost de 1,34 miliarde lei.

În portofoliul Ministerului Energiei sunt 29 de dețineri, majoritare sau minoritare, la companii din domeniul energiei.

Dintre companiile la care are participații, Ministerul Energiei este acționar unic la 10 companii, acționar majoritar la 9 companii și acționar minoritar la 8 companii. În plus, sub autoritatea ministerului sunt două regii autonome.

viewscnt
Afla mai multe despre
energetice
dividende
raport