Benedikt Klauser (DG Energy): O platformă unică de tranzacționare pentru producătorii de gaze din România va avea un efect negativ asupra funcționării pieței

Benedikt Klauser (DG Energy): O platformă unică de tranzacționare pentru producătorii de gaze din România va avea un efect negativ asupra funcționării pieței
scris 19 iun 2017

O platformă unică de tranzacționare pentru producătorii de gaze din România va avea un efect negativ asupra funcționării pieței, atenționează Benedikt Klauser, DG Energy, Comisia Europeană, referitor la schimbările pregătite în Parlamentul de la București prin care pentru operatorul pieței de gaze naturale este acordată o singură licență, schimbări anunțate în premieră de Profit.ro.

"Înainte de a vorbi despre cooperarea regională în ceea ce privește securitatea aprovizionării sau chiar hub-urile de gaze, este important să punem lucrurile în ordine la noi acasă. Multe țări din regiune, inclusiv România, au încă un decalaj considerabil în ceea ce privește implementarea corectă și respectarea regulilor de piață europene. Cred că avem nevoie de un angajament deplin al autorităților române pentru a face ca acest lucru să devină realitate", a spus reprezentantul Comisiei Europene, într-o conferință organizată recent la București.

El a arătat că propunerea de a obliga producătorii din România să comercializeze toată producția de gaze pe o singură platformă de tranzacționare ar avea un efect negativ asupra funcționării pieței și ar descuraja și împiedica funcționarea eficientă a exporturilor.

ANRE introduce garanții financiare pentru contractele din energie, după criza din ianuarie CITEȘTE ȘI ANRE introduce garanții financiare pentru contractele din energie, după criza din ianuarie

Legea energiei și a gazelor naturale din 2012 prevede, în privința piețelor centralizate de energie, că este acordată o singură licență pentru operatorul pieței de energie electrică. Aceasta este deținută de către OPCOM, filială a companiei de stat Transelectrica, la care aceasta este acționar unic. BRM are un număr mare de acționari privați, persoane juridice și fizice, participația maximă admisă fiind de 5% din capital, potrivit Legii nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri.

Recent, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a introdus în raportul la proiectul de aprobare a unei OUG adoptate de Guvernul Cioloș anul trecut, de modificare a Legii energiei, un amendament potrivit căruia și pentru operatorul pieței de gaze naturale este acordată o singură licență. Raportul nu a fost încă adoptat și trimis plenului Camerei de către Comisie.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom
gaze
bursa
benedikt