Britanicii de la Vast Resources pot începe producția la Băița Plai. Compania a obținut autorizația finală de la ANRM, după 4 ani de așteptare

Britanicii de la Vast Resources pot începe producția la Băița Plai. Compania a obținut autorizația finală de la ANRM, după 4 ani de așteptare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 oct 2018

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat cererea companiei britanice Vast Resources de asociere la licența de producție pentru mina polimetalică de la Băița Plai, din județul Bihor, britanicii având acum undă verde să redeschidă mina închisă în 2013.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania britanică, care deține 80% din proiectul minier, așteapta încă din 2014 să obțină asocierea la licența de exploatare a perimetrului, deținută de SC Băița SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.

“După un proces lung și dificil, suntem încântați să fim în poziția de a începe lucrările pentru redeschiderea minei polimetalice Băița Plai (…). Răbdarea și hotărârea noastră au dat rezultate, iar acum suntem nerăbdători să implementăm strategia în vederea reînceperii producției la Băița cât mai curând posibil”, a spus directorul general al Vast Resources, Andrew Prelea.

Producția de gaze a OMV Petrom își continuă declinul: reducere cu 5,5% în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom își continuă declinul: reducere cu 5,5% în trimestrul al treilea

Șeful Vast Resources a precizat că este pentru prima dată în ultimii 19 ani când ANRM autorizează o licență de asociere la o mină polimetalică.

Următorul pas înaintea începerii producției constă în semnarea contractului comercial agreat anterior cu Băița SA, contract care trebuie semnat în cinci zile lucrătoare.

Vast Resources și Băița SA au finalizat la finele lunii mai detaliile acordului de asociere la licența de producție. Britanicii au fost de acord să plătească o sumă inițială de 40.000 de euro pe lună pentru închirierea mai multor echipamente de minerit deținute de Băița SA, precum și în schimbul accesului la galeriile superioare săpate anterior de compania românească la mina Băița.

Compania s-a angajat să achite un avans de 80.000 de euro în cadrul acordului, sub formă de garanție în favoarea Băița SA. Totodată, Vast Resources și-a asumat obligația de a instala o a doua linie independentă de alimentare cu electricitate la cariera de la Băița Plai, pentru care estimează costuri de aproximativ 200.000 de dolari.

Potrivit șefului Vast Resources, importanța obținerii dreptului de mina la Băița Plai “nu poate fi supraestimată”.

“Pe scurt, acest lucru ne va permite să începem mineritul la o carieră ce conține rezerve de minereu de 1,8 milioane de tone, la 6% echivalent cupru, ceea ce va transforma profilul de producție al companiei”, a declarat Prelea recent.

De ce se opun politicienii liberalizării piețelor energetice din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI De ce se opun politicienii liberalizării piețelor energetice din Europa Centrală și de Est

Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună, ce va înlocui actuala unitate din Iacobeni.

Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.

Totodată, compania britanică a preluat, în august, o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului (perimetrul Blueberry), situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul “patrulater aurifer” din Munții Apuseni.

Perimetrul are o suprafață de 7,285 kilometri pătrați, fiind adiacent fostei mine aurifere Baia de Arieș, închisă în 2004. Potrivit Vast Resources, testele istorice în zonă au indicat prezența aurului în concentrații de până la 22,4 g/tona de minereu.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
anrm
baita plai
mina polimetalica
autorizatie
licenta asociere
productie