E&Y: Competiția pentru investiții devine acerbă în țările cu resurse de hidrocarburi. România vrea să majoreze fiscalitatea în domeniu

E&Y: Competiția pentru investiții devine acerbă în țările cu resurse de hidrocarburi. România vrea să majoreze fiscalitatea în domeniu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 oct 2018

În timp ce în România palramentarii și opinia publică fac presiuni în vederea majorării fiscalității în sectorul de petrol și gaze, în special offshore, în lume, statele producătoare de hidrocarburi își ajustează regimurile fiscale pentru a atrage investiții și pentru a-și dezvolta activele, reiese dintr-un studiu Ernst&Young, EY Global oil and gas tax guide 2018, care prezintă regimurile fiscale ale companiilor de petrol și gaze din 86 de țări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În România, în aceste săptămâni, pe masa Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Iulian Iancu, se află din nou proiectul de lege offshore, care se referă inclusiv la regimul fiscal specific exploatărilor din perimetrele marine offshore. “Un regim fiscal bine reglementat și calibrat în acest domeniu este esențial, date fiind resursele și potențialul masiv din Marea Neagră care pot asigura independența energetică a țării”, susține E&Y.

Potrivit specialiștilor E&Y, în prezent companiile urmăresc să se adapteze la un nou context caracterizat de transformarea industriei și de o creștere de un digit a producției.

“Structurile fiscale și modelele de afaceri din întreaga lume continuă să se dezvolte și să se schimbe, pe măsură ce investițiile în tehnologia digitală nu numai că generează mai multă eficiență, ci oferă și noi oportunități pentru nou intrații pe piață. Această tendință este alimentată în continuare de incertitudinea continuă în ceea ce privește viitorul energiei, care determină guvernele să se adapteze la structuri mai extinse de impozite pentru energie, care să ajute companiile să investească în portofolii mai largi de active", spune Derek Leith, EY Global Oil & Gas Tax Leader.

Modificările structurilor fiscale detaliate în ghidul fiscal EY reflectă și impactul unui preț mai stabil al petrolului și creșterea încrederii în industrie. Acest context a determinat creșterea accesului la capital, pe măsură ce investitorii sunt interesați de câștiguri imediate într-o piață de petrol și gaze revigorată.

"Redresarea prețurilor mărfurilor accelerează activitatea din sectorul de petrol și gaze. Dar, odată cu creșterea disponibilității capitalului, proiectele noi își intensifică eforturile în atragerea de capital, iar competiția pentru investiții devine acerbă în țările cu resurse de hidrocarburi. Guvernele orientate spre viitor își revizuiesc regimul fiscal pentru a menține și atrage noi investiții și pentru a-și accelera transformarea”, consideră Leith.

Compania de consultanță oferă exemplul Statelor Unite, unde sistemul fiscal a suferit cea mai importantă schimbare fiscală, din rândul țărilor analizate în ghid. Guvernul Statelor Unite a adoptat Actul normativ privind reducerile fiscale și locurile de muncă (Tax Cuts and Jobs Act of 2017 - TCJA) în luna decembrie 2017, introducând modificări ample și profunde ale sistemului federal de impozitare a veniturilor. În timp ce anumite prevederi federale de impozitare a petrolului și gazelor au fost lăsate neschimbate, ghidul indică faptul că efectele TCJA ar putea avea un impact puternic asupra sectorului și a investițiilor în SUA.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește Legea offshore, ”în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre”. În plus, Dragnea a spus că dezbaterea din comisie ar trebui să aibă loc cu toate televiziunile în sală pentru ca ”toți românii să vadă de fapt despre ce e vorba”.

Întrebat când vor fi reluate dezbaterile pe această lege, Dragnea a spus că, după ce președintelui Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, i s-a făcut rău la ultima ședință, cel mai probabil dezbaterile nu vor putea fi reluate săptămână viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
e&y
petrol
gaze
concurență
capital
investiții