Vast Resources se pregătește de începerea producției la Băița Plai. Britanicii și Băița SA, titulara licenței, au agreat noi termeni în vederea asocierii

Vast Resources se pregătește de începerea producției la Băița Plai. Britanicii și Băița SA, titulara licenței, au agreat noi termeni în vederea asocierii
scris 31 mai 2018

Compania minieră britanică Vast Resources anunță că a făcut progrese în vederea începerii producției la mina polimetalică Băița Plai, din județul Bihor, pentru care așteaptă încă din 2014 autorizația de asociere la licența deținută de SC Băița SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Vast Resources și Băița SA au agreat, în cadrul unei întâlniri la care a participat și un reprezentant al ministerului, o serie de termeni suplimentari înaintea obținerii autorizației oficiale de asociere pe licența de exploatare.

Astfel, britanicii au fost de acord să plătească o sumă inițială de 40.000 de euro pe lună pentru închirierea mai multor echipamente de minerit deținute de Băița SA, precum și în schimbul accesului la galeriile superioare săpate anterior de compania românească la mina Băița Plai.

Britanicii de la Vast Resources împrumută 10 milioane de dolari pentru operațiunile din România CITEȘTE ȘI Britanicii de la Vast Resources împrumută 10 milioane de dolari pentru operațiunile din România

“Aceste galerii vor permite accesul la alte zone cu potențial ridicat din perimetru, care nu ar putea fi altfel accesate, sau pentru care obținerea permiselor ar fi dificilă, din cauza constrângerilor de mediu legate de pădurea aflată în zonă”, transmite Vast Resources.

Compania va achita un avans de 80.000 de euro în cadrul acordului, sub formă de garanție în favoarea Băița SA.

Totodată, compania britanică și-a asumat obligația de a instala o a a doua linie independentă de alimentare cu electricitate la mina Băița Plai, pentru care estimează costuri de aproximativ 200.000 de dolari.

Vast Resources nu a avansat o dată pentru obținerea licenței finale de asociere. Britanicii estimaseră anterior că vor putea începe producția la Băița Plai până la finele anului 2017.

Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania britanică, care deține 80% din proiectul minier, încearcă din 2014 să obțină asocierea la licența de exploatare a perimetrului.

Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.

Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
baita plai
licenta exploatare
acord
baita sa
autorizatie