Bruxelles-ul cere României să introducă "taxe verzi". Ținta națională privind regenerabilele, caracterizată drept "neambițioasă"

Bruxelles-ul cere României să introducă "taxe verzi". Ținta națională privind regenerabilele, caracterizată drept "neambițioasă"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 oct 2020

Comisia Europeană "invită" România să ia în considerare măsuri care să sprijine implementarea graduală a "taxării verzi"și caracterizează drept "neambițioasă" ținta națională de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României la 30,7% până în 2030, se arată în evaluarea Bruxelles-ului asupra Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) elaborat de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul european susține că, pe baza metodologiei de estimare a potențialului național prevăzute de legislația UE, ținta României ar trebui să fie 34%. De asemenea, țintele de eficiență energetică ale statului român, prin raportare la consumul de energie primară și la cel final de energie, sunt apreciate ca fiind "joase", respectiv "foarte joase".

Forma inițială a PNIESC, elaborată la finalul anului 2018, prevedea o țintă de 27,9% a ponderii globale a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie la nivelul anului 2030. Ținta pentru 2020, de 24%, a fost depășită de România încă din 2016, când ponderea regenerabilelor a ajuns la 25%.

ULTIMA ORĂ Yandex, echivalenta din Rusia a Google, retrage din România aplicația de ride sharing Yango, invocând legislația mult prea rigidă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Yandex, echivalenta din Rusia a Google, retrage din România aplicația de ride sharing Yango, invocând legislația mult prea rigidă

"Pe baza planului național final pentru energie și climă al României și a priorităților de investiții și reforme identificate pentru România în semestrul european, Comisia invită România să ia în considerare, în timpul derulării planului său național de recuperare și reziliență, următoarele investiții legate de climă și energie și măsuri de reformă: măsuri care stimulează producția de energie din surse regenerabile; măsuri menite să încurajeze renovarea clădirilor și eficiența energetică a rețelelor de termoficare; măsuri de îmbunătățire a infrastructurii de transport și a mobilității durabile, inclusiv reformarea agențiilor de transport și sprijinirea dezvoltării infrastructurii de reîncărcare și realimentare; măsuri care sprijină introducerea graduală a taxării și a bugetării verzi", se menționează în evaluarea Comisiei.

În document PNIESC trimis de România la Bruxelles se arată că, pentru atingerea nivelului de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile de 30,7% în anul 2030, România va dezvolta capacități adiționale de producție de energie regenerabilă de aproximativ 6,9 GW comparativ cu anul 2015, precizîndu-se că, pentru realizarea acestei ținte, este necesară asigurarea unei finanțări corespunzătoare din partea UE, în sensul asigurării unei adecvanțe corespunzătoare a rețelelor electrice, dar și a flexibilității producerii de E-SRE prin instalarea de capacități de back-up pe gaze naturale, capacități de stocare și utilizarea de tehnici inteligente de management a rețelelor electrice.

"România a ales să adopte o abordare prudentă cu privire la nivelul de ambiție, ținând cont de particularitățile naționale și necesarul de investiții în SRE, atât pentru înlocuirea capacităților care ating durata maximă de operare cât și pentru cele noi, în vederea atingerii țintelor asumate în PNIESC, având în vedere că Regulamentul (UE) 2018/1999 stipulează faptul că în viitoarele revizuiri ale PNIESC ajustarea cotelor se poate face numai în sensul creșterii. În conturarea acestei abordări, mai trebuie mentionat și faptul că procesul de implementare a recomandărilor s-a confruntat și cu o lipsă a datelor necesare elaborării unui plan detaliat cu privire la măsurile, acțiunile, resursele financiare avute în vedere de autoritățile române pentru îndeplinirea țintelor de RES în perioada 2021-2030, mai ales în zona SRE încălzire-răcire și transport. O nouă analiză/ajustare a țintei 2030 va putea fi efectuată odată cu revizia PNIESC, moment la care vor putea fi estimate mult mai bine efectele implementării Directivei 2018/410 și ale programelor de susținere a Green Deal. În concluzie, pentru atingerea obiectivelor SRE propuse, România va dezvolta o serie de politici și măsuri menite deopotrivă să diminueze consumul de energie, dar și să încurajeze utilizarea surselor SRE în sectoarele relevante – Încălzire & Răcire, Energie electrică și Transporturi, maximizând sinergiile dintre diferitele acțiuni preconizate. Reiterăm faptul că valoarea de 30,7% reprezintă limita minimă a ponderii energiei din resurse regenerabile", se afirmă în document.

Bruxelles-ul cere României să introducă
Bruxelles-ul cere României să introducă
Bruxelles-ul cere României să introducă

viewscnt
Afla mai multe despre
green deal
taxe verzi
taxe de mediu
reducere emisii co2
productie energie regenerabila