Delgaz Grid, din grupul german E.ON, anunță că are în pregătire cinci proiecte, în valoare de circa 260 milioane lei

Delgaz Grid, din grupul german E.ON, anunță că are în pregătire cinci proiecte, în valoare de circa 260 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2020

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, a anunțat, miercuri, că are în pregătire cinci proiecte în valoare de peste 260 milioane lei, în diverse etape ale procesului de accesare de fonduri europene nerambursabile, proiecte care vizează digitalizarea și automatizarea rețelei de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Compania de distribuție a gazelor naturale și electricității Delgaz Grid a atras, începând din anul 2012, finanțare nerambursabilă pentru proiecte în valoare de peste 180 milioane lei, dintre acestea cinci fiind finalizate cu succes, alte patru aflându-se în diferite etape de implementare. În prezent, compania mai are în pregătire cinci proiecte, în valoare de aproximativ 260 de milioane lei, care vizează digitalizarea și automatizarea rețelei de distribuție. Mai exact, acestea urmăresc modernizarea rețelei și contorizarea inteligentă la clienți din județele Bacău, Neamț și Suceava, precum și modernizarea și integrarea în SCADA a unor stații de transformare din județele Suceava și Botoșani în vederea preluării producției de energie electrică din surse regenerabile”, a anunțat compania.

Racordare gratuită. Operatorii de distribuție vor suporta costurile racordării noilor clienți la rețelele de gaze și electricitate CITEȘTE ȘI Racordare gratuită. Operatorii de distribuție vor suporta costurile racordării noilor clienți la rețelele de gaze și electricitate

La momentul de față sunt în diferite etape de implementare patru proiecte, în valoare totală de 103 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană și Guvernul României este de circa 58 milioane lei, scrie News.ro

"Modernizarea infrastructurii de distribuție, în special prin automatizare și digitalizare, este o prioritate a Delgaz Grid, iar accesarea de fonduri europene reprezintă o foarte bună oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investiții, în beneficiul clienților noștri”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

În municipiul Iași sunt în desfășurare lucrări pentru contorizare inteligentă la peste 10.000 de clienți, valoarea proiectului fiind de aproape 54 milioane de lei.

Un alt proiect, în valoare de circa 31 milioane lei, are ca scop modernizarea și integrarea în SCADA a cinci stații de transformare (Huși, Stănilești, Vetrișoaia, Fălciu și Murgeni) din județul Vaslui.

Un proiect similar celui din județul Vaslui, în valoare de peste 16 milioane de lei, vizează stațiile de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban din județul Iași.

Delgaz Grid își diversifică portofoliul de proiecte prin participarea într-un consorțiu european, care a primit finanțare din programul Orizont 2020, având ca obiectiv principal îmbunătățirea securității cibernetice a rețelei inteligente de distribuție a energiei electrice la nivelul UE.

Acest proiect de colaborare își propune detectarea incidentelor și atacurilor de securitate și confidențialitate, garantând continuitatea și minimizând efectele în cascadă în rețeaua inteligentă de distribuție.

Cele cinci proiecte finalizate până acum au o valoare totală de 78,5 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană și Guvernul României.

Recent, a fost finalizat un proiect de circa 2 milioane de lei, cu finanțare din Programul Operațional Capital Uman, care a avut ca obiectiv formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajați, în contextul dinamicii pieței muncii, generată de retehnologizare, creșterea competitivității și nevoilor clienților.

Anul trecut, în județul Bacău a fost finalizat un proiect de cercetare cu finanțare europeană “Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente și metode de îmbunătățire a profitului la transportul energiei electrice”, cu o valoare totală de aproximativ 270.000 de lei. Proiectul a avut ca obiectiv măsurarea fluxurilor de energie în rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar datele obținute permit detectarea pierderilor din rețea și prioritizarea investițiilor.

Prin două proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distribuție a gazelor naturale din județele Iași și Cluj. În municipiul Iași și zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătățirea tehnologică a rețelei de gaze naturale, presiune medie, precum și modernizarea unor stații de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată rețeaua de distribuție a gazelor naturale în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, cofinanțat din fonduri europene.

Investițiile derulate de companie în sistemul de distribuție a energiei electrice au fost susținute prin intermediul unui alt proiect cu finanțare europeană, fiind modernizate și integrate în sistem SCADA un număr de 26 de stații de transformare a energiei din județele Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Suceava și Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de aproape 81.900 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

De la intrarea pe piața locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate și a virat către stat impozite și taxe de 2,3 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
e.on