Bugetul ANRE revine la normal. Banii din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie au fost transferați Ministerului Economiei

Bugetul ANRE revine la normal. Banii din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie au fost transferați Ministerului Economiei
scris 29 iun 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și-a rectificat bugetul pe anul în curs după ce Guvernul a eliminat, în ianuarie, suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie, introdusă prin celebra și controversata OUG nr. 114/2018.

Astfel, dacă forma inițială a bugetului ANRE pe 2020, întocmită când suprataxa de 2% era încă în vigoare, prevedea venituri totale de aproape 652 milioane lei, cea adoptată recent estimează încasări de doar circa 139 milioane lei, în linie cu cele din anii de dinainte de 2019.

OUG nr. 1/2020, prin care a fost eliminat[ suprataxa, mai stipula că ANRE este obligată ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din aceasta.

Lege care intră în vigoare: Mașinile nu vor mai putea sta cu anii nefolosite în parcare. Proprietarii, obligați să prezinte rapid dovada efectuării ITP, inclusiv a plății amenzilor CITEȘTE ȘI Lege care intră în vigoare: Mașinile nu vor mai putea sta cu anii nefolosite în parcare. Proprietarii, obligați să prezinte rapid dovada efectuării ITP, inclusiv a plății amenzilor

"A fost respectat termenul de 31.03.2020 prevăzut de OUG nr. 1/2020. Sumele ramase necheltuite din bugetul ANRE afferent anului 2019 au fost transferate în contul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Suma transferată reprezintă o parte constitutivă a bugetului ministerului. Suma este în cuantum de  533.503.254,94 lei", a transmis Ministerul Economiei, la solicitarea Profit.ro.

Pe de altă parte, Senatul a respins în februarie proiectul legii de aprobare a OUG nr. 1/2020, acesta fiind blocat la comisiile Camerei Deputaților din martie. 

Prevederea din OUG prin care ANRE a fost obligată ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei sumele rămase necheltuite din încasările provenite din fosta suprataxă de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie, ar putea încălca legislația de funcționare a Autorității, avertiza Consiliul Legislativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
suprataxa 2% cifra de afaceri energie
contributii banesti anre
buget anre