Burduja, la lansarea schemei pentru regenerabile CfD: Sper să avem investitori interesați din toată lumea

Burduja, la lansarea schemei pentru regenerabile CfD: Sper să avem investitori interesați din toată lumea
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Ministerul Energiei a lansat luni schema pentru regenerabile Contracte pentru Diferență (CfD), un instrument financiar menit să stimuleze producția de energie verde în România.

"Doamna Elena Popescu (director general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, n.r.) a avut un vis și mi l-a spus de când a preluat mandatul. El s-a numit CfD (contracte pentru diferență, n.r.). Mă bucur că astăzi putem să oficializăm pașii care s-au făcut până acum și, sigur, cei care vor urma, astfel încât să împlinim visul doamnei Elena Popescu, dar nu numai visul ei, ci și visul nostru, al tuturor, pentru că este un lucru bun pentru România. Avem un CfD care este un exemplu al succesului. Vorbesc în engleză deoarece sper că există un public internațional și că avem investitori interesați din toată lumea să vină și să investească în acest mecanism minunat, să fixăm un preț pentru următorii 15 ani care să ofere stabilitate tuturor", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalațiilor care produc energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziției către o economie "zero net", în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului Energiei, contractele pentru diferență vor avea o contribuție în realizarea obiectivului țării noastre de a atinge 10 Gigawați instalați în capacități regenerabile până în 2030, cum s-a stabilit în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).

"Toate acestea sunt posibile cu o condiție, dacă piața reacționează. De aceea, vă rog, anunțați că facem acest lucru. Voi fi atent ca totul să fie transparent și competitiv, pentru că de aceasta avem nevoie, ca țară", a mai spus Sebastian Burduja.

El a subliniat că România a furnizat această schemă prin Fondul pentru Modernizare.

La rândul său, directorul general adjunct în cadrul Ministerului Energiei, Elena Popescu, și-a exprimat speranța că va fi o licitație de succes.

"Sperăm că vom avea o licitație de succes de dragul consumatorilor și a pieței energiei - nu doar pentru un preț bun pe piață, dar și pentru a atrage investitori. Prima dată când am aflat de Contracte pentru diferență se vorbea despre atragerea investitorilor în aceste tehnologii cu un nivel de carbon scăzut. Sunt recunoscătoare echipei interne pentru faptul că ei au acordat importanță stakeholder din România", a menționat Elena Popescu.

Pentru a-și îndeplini angajamentele asumate pentru 2030, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, implementează o schemă de sprijin de tip Contracte pentru Diferență (CfD) cu scopul de a încuraja investiții prioritare în tehnologii pentru producerea de energie electrica cu emisii reduse de carbon, necesare sectorului energetic românesc, se menționează într-o notă informativă pentru ofertanți CfD pentru regenerabile, publicată de Ministerul Energiei.

Obiectivul schemei CfD este de a susține România în a-și atinge obiectivele de decarbonizare, păstrându-și în același timp securitatea aprovizionării cu energie electrică. Durata sprijinului prin schema CfD va fi de maximum 15 ani de la data începerii plății.

Contractele pentru Diferență vor fi oferite producătorilor eligibili printr-un proces de licitație competitivă, derulat de Transelectrica SA (Transelectrica). Contractele CfD vor fi semnate de Operatorul Piețelor de Energie Electrică și Gaze naturale (OPCOM) din România, în calitate de Contraparte la contractele CfD (Contrapartea CfD).

Finanțarea schemei CfD se realizează prin fonduri asigurate de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare și transferate către Fondul de Lichiditate CfD. OPCOM, în calitate de contraparte CfD, va fi responsabilă de gestionarea plăților CfD către și din Fondul de Lichiditate. Ministerul Energiei, conform Hotărârii de Guvern, are obligația de a se asigura că Fondul de Lichiditate are în permanență resursele adecvate. Fondul de Lichiditate va fi suplimentat printr-o contribuție CfD care va fi suportată de consumatori

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
regenerabile