California a dat în judecată mari companii petroliere, pentru că minimizează riscurile combustibililor fosili

California a dat în judecată mari companii petroliere, pentru că minimizează riscurile combustibililor fosili
scris 17 sep 2023

Statul California a dat în judecată mari companii petroliere, inclusiv Exxon Mobil, Shell și Chevron, acuzându-le că minimalizează riscurile prezentate de combustibilii fosili, potrivit unui articol al New York Times, citat de Reuters.

Procesul, care vizează și grupurile BP și ConocoPhillips, susține că acțiunile giganților energetici au cauzat daune de zeci de miliarde de dolari și îi acuză că au înșelat publicul, se arată în articol, care citează documentele depuse la o curte superioară din San Francisco, scrie News.ro.

Institutul American pentru  Petrol, un grup comercial din industrie, a fost, de asemenea, enumerat ca pârât în acest caz, se arată în articol, adăugând că statul California a dorit crearea unui fond pentru a plăti daunele viitoare cauzate de dezastrele climatice din stat.

Filiala Gazprom din Republica Moldova, amendată cu 1,9 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Filiala Gazprom din Republica Moldova, amendată cu 1,9 milioane de dolari

Acțiunea în justiție urmează unor zeci de procese intentate în ultimii ani împotriva industriei combustibililor fosili de către state și municipalități din Statele Unite ale Americii,cerând în general daune pentruimpactul climatic, inclusiv vremea extremă.

Institutul American pentru Petrol și companiile petroliere au spus, ca răspuns la acele procese, că politicile de abordare a schimbărilor climatice ar trebui să vină de la puterea executivă federală și de la Congres, nu printr-un mozaic de decizii în cauzele judecătorești din SUA.

Secretarul de stat al Californiei, Chevron, BP, Shell, ConocoPhillips și Institutul American pentru Petrol nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii. Exxon Mobil nu a putut fi contactat imediat.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii petroliere
combustibili fosili