Cât estimează Rompetrol că va plăti ″suprataxă OMV Petrom″ din primul profit consemnat după mulți ani de pierderi

Cât estimează Rompetrol că va plăti ″suprataxă OMV Petrom″ din primul profit consemnat după mulți ani de pierderi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 feb 2023

Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega controlat de gigantul petrolier de stat kazah KazMunayGas (KMG), a terminat anul trecut cu profit net de 90,3 milioane dolari, după mulți ani consecutivi de pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În 2021, Rompetrol Rafinare a înregistrat pierdere netă de 186,7 milioane dolari.

FOTO Noi drumuri de mare viteză lansate în România CITEȘTE ȘI FOTO Noi drumuri de mare viteză lansate în România

Rezultatele în creștere au fost susținute de marjele înregistrate în toată industria de rafinare. Un indicator relevant este marja europeană, care în 2022 a consemnat creșteri record, atingând 270 USD/tonă, plecând de la o medie de 33,7 USD/tonă. Nivelul mediu al marjei europene de rafinare a fost de 130,4 USD/tonă, în 2022. În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,41 milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost direcționați către piața internă. Rezultatele operaționale au fost susținute de un grad de utilizare a capacității de rafinare ridicat, de 87%, în condițiile în care Petromidia a avut fluxurile tehnologice sistate în perioada martie – aprilie 2022, pentru efectuarea lucrărilor din cadrul reviziei generale″, se arată în raportul preliminar pe 2022 al RRC.

Profitul operațional EBITDA al RRC a fost de peste 464 milioane dolari în 2022, în creștere de peste 4 ori față de anul anterior.

ANAF, care supraimpozitează și piața de energie, a rămas fără furnizor de curent CITEȘTE ȘI ANAF, care supraimpozitează și piața de energie, a rămas fără furnizor de curent

Rompetrol mai arată că, pe parcursul anului 2022, marjele de rafinare în Europa au fost foarte puternice, pe fondul creșterilor de cotații pentru produse petroliere principale, benzină și motorină, redresarea continuă a cererii de produse rafinate comparativ cu 2021, combinată cu scăderile de importuri de țiței și produse rafinate rusești și cu stocurile scăzute din Europa, împingând marjele spre niveluri record.

″Marjele au fost susținute de acțiuni de grevă la patru dintre cele șase rafinării din Franța, care au adăugat presiune pe piața motorinei și a combustibililor de încălzit. De asemenea, grevele la rafinăriile din Rotterdam, Marea Britanie și Italia au exacerbat din nou lipsa aprovizionării cu produse finite înainte de sfârșitul anului″, explică RRC.

Taxele și impozitele locale - majorate în București CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele locale - majorate în București

Cifra de afaceri brută consolidată a companiei a crescut anul trecut cu peste 42%, la 6,572 miliarde dolari.

″(...) compania este un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 425 de milioane de dolari în trimestrul 4 al lui 2022, respectiv 1,56 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, cum ar fi: accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite″, afirmă Rompetrol.

Metroul spre aeroportul Otopeni - A fost desemnat câștigătorul contractului CITEȘTE ȘI Metroul spre aeroportul Otopeni - A fost desemnat câștigătorul contractului

Compania estimează că va plăti peste 124 milioane dolari la contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale societăților a căror cifră de afaceri a fost obținută în 2022 în proporție de cel puțin 75% din activități de extracție de hidrocarburi și fabricare de produse petroliere rafinate, impusă la finalul anului trecut prin ordonanță de urgență, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, compania estimează o contribuție de 124,6 milioane de dolari, reflectând-o în situațiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. În conformitate cu legea care va aproba OUG 186/2022, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare″, se menționează în documentul citat.

Reacția IKEA la ironiile din Timișoara pe tema salariilor oferite angajaților CITEȘTE ȘI Reacția IKEA la ironiile din Timișoara pe tema salariilor oferite angajaților

Ordonanța a dus la controverse intense în spațiul public, după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat de 2 ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut și a prevederilor OUG, consideră că nu datorează contribuția de solidaritate.

În ianuare, presa din Kazahstan a scris că vizita în România a CEO-ului KMG a avut printre scopuri și ″negocierea taxei de solidaritate″.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributie de solidaritate petrol si gaze
profit rompetrol
supraimpozitare rompetrol