″Suprataxa OMV Petrom″ a trecut tacit de Senat

″Suprataxa OMV Petrom″ a trecut tacit de Senat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 feb 2023

Proiectul legii de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor a căror cifră de afaceri a fost obținută în proporție de cel puțin 75% din activități de extracție de hidrocarburi și fabricare de produse petroliere rafinate, adoptată la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie, a trecut tacit de Senat, termenul împlinindu-se pe 26 februarie. Draftul va merge acum la Camera Deputaților, cameră decizională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ordonanța a dus la controverse intense în spațiul public, după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat de 2 ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut și a prevederilor OUG, consideră că nu datorează contribuția de solidaritate.

O echipă a Comisiei Europene verifică lucrările de pe Canalul Bâstroe CITEȘTE ȘI O echipă a Comisiei Europene verifică lucrările de pe Canalul Bâstroe

În replică, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate. ”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.

FOTO Trenuri dirijate cu prăjina: Ucrainenii au redeschis o cale ferată cu România, dar la noi trenul s-a blocat în cablurile de electricitate CITEȘTE ȘI FOTO Trenuri dirijate cu prăjina: Ucrainenii au redeschis o cale ferată cu România, dar la noi trenul s-a blocat în cablurile de electricitate

Mai mult, Black Sea Oil&Gas, operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, a solicitat Guvernului revizuirea legislației privind contribuția de solidaritate.

Autoritățile așteaptă încă răspuns de la Comisia Europeană în legătură cu modalitatea de aplicare a suprataxei.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

Pentru proiect, primit de Biroul permanent al Senatului de la Guvern pe 29 decembrie 2022, fusese aprobată dezbaterea în procedură de urgență.

Termenul de depunere de către senatori a eventualelor propuneri de amendamente la ordonanță fusese 2 februarie 2023.

GALERIE FOTO Polonia a început să instaleze bariere antitanc la granițele cu Belarus și Rusia CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Polonia a început să instaleze bariere antitanc la granițele cu Belarus și Rusia

Proiectul a primit avize consultative de la cele 4 comisii permanente senatoriale sesizate în acest sens, 3 dintre ele fiind pozitive.

Comisia pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, a emis aviz negativ, cu majoritate de voturi. Comisia numără 4 membri de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR, 1 de la UDMR și 1 de la AUR.

VIDEO Negocieri pentru drumul de legătură între centura Brașov, Aeroportul Ghimbav și viitoarea autostradă Brașov-Ploiești. Primul aeroport din România construit după Revoluție CITEȘTE ȘI VIDEO Negocieri pentru drumul de legătură între centura Brașov, Aeroportul Ghimbav și viitoarea autostradă Brașov-Ploiești. Primul aeroport din România construit după Revoluție

Printre membrii ei sunt 2 foști miniștri de Finanțe, respectiv președinta Anca Dragu (USR), care a ocupat funcția în Guvernul tehnocrat Cioloș, și Florin Cîțu (PNL).

Contribuția de solidaritate din România, introdusă printr-o OUG ce prezintă risc de neconstituționalitate, este în cotă de 60% din profiturile impozabile din 2022 care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulamentul UE, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro. Guvernul speră să încaseze anul acesta 3,9 miliarde lei din contribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributie de solidaritate omv petrom
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie