CE Oltenia și Tinmar, contracte pentru subvenții UE destinate construirii a 4 parcuri fotovoltaice și a unei centrale pe gaze, cu investiții totale de aproape 600 milioane euro

CE Oltenia și Tinmar, contracte pentru subvenții UE destinate construirii a 4 parcuri fotovoltaice și a unei centrale pe gaze, cu investiții totale de aproape 600 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 iul 2023

Cele 5 companii mixte de proiect controlate în proporții egale de către Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy, înființate pentru construirea în parteneriat a 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată de circa 280 MW, și a unei centrale pe gaze naturale de 475 MW, pe amplasamente ale Complexului, au semnat cu Ministerul Energiei contracte de finanțare în baza cărora vor beneficia de subvenții din Fondul de Modernizare al UE pentru proiectele menționate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții entităților juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. Atragerea de parteneri care sa investească alături de CE Oltenia in noile capacitați energetice a început in luna mai 2021, in strânsă legătura cu amplul demers pentru obținerea aprobării ajutorului de stat pentru restructurare in favoarea companiei″, a transmis CE Oltenia.

Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank CITEȘTE ȘI Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

În ianuarie 2023, in urma procedurii de selectie si a negocierilor purtate, societatea Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și a unui proiect de grup pe gaze naturale. Parcurile fotovoltaice, cu o capacitate cumulată de circa 280 MW, vor fi construite pe depozitele de zgură și cenușă de la Rovinari și Turceni, precum și pe haldele exterioare Pinoasa și Bohorelu, iar grupul pe gaz de 475 MW va fi implementat la Sucursala Electrocentrale Turceni.

Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la suma de circa 595 milioane de euro.

VIDEO Ciolacu, despre nominalizările PSD pentru ministerele Muncii și Familiei: Două doamne atât cu activitate politică dar și cu activitate în Parlament CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, despre nominalizările PSD pentru ministerele Muncii și Familiei: Două doamne atât cu activitate politică dar și cu activitate în Parlament

″Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni , precum si din alte surse. Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze in 2026″, precizează CE Oltenia.

Noile capacități pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, reprezintă angajamente asumate prin Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeana in ianuarie 2022.

FOTO A murit actrița și cântăreața Jane Birkin CITEȘTE ȘI FOTO A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

Fondul de Modernizare reprezintă un instrument cheie al UE pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în statele membre cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii.

Fondul este finanțat prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiază 12 state din Uniunea Europeană: România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia tinmar energy
ce oltenia decarbonare
ce oltenia parcuri fotovoltaice
ce oltenia centrală gaze