Guvernul vrea bani de la UE pentru mini-reactoarele nucleare americane

Guvernul vrea bani de la UE pentru mini-reactoarele nucleare americane
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 ian 2022

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență prin care planul de instalare în România a unei centrale nucleare compusă din mini-reactoare modulare concepute de compania americană NuScale, dar și construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă sunt incluse pe lista investițiilor energetice finanțabile prin intermediul așa-numitului Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fondul de Modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în statele membre UE cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii. Fondul este finanțat prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiază 12 state din Uniunea Europeană: România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

Miliardarul american Robert Durst, condamnat pe viață pentru crimă, a murit în închisoare CITEȘTE ȘI Miliardarul american Robert Durst, condamnat pe viață pentru crimă, a murit în închisoare

La actualele cotații ale certificatelor CO2, se estimează că România va beneficia de o alocare de circa 15 miliarde euro din Fondul de Modernizare.

"Avem deja pregătit proiectul ordonanței de urgență pentru stabilirea detaliilor Fondului de Modernizare", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Iohannis se opune intervenției împotriva urșilor. Posibile abuzuri CITEȘTE ȘI Iohannis se opune intervenției împotriva urșilor. Posibile abuzuri

Potrivit sursei citate, prin OUG vor fi stabilite domeniile de intervenție și alocările bugetare asociate acestora, în legătură cu accesarea banilor din Fondul de Modernizare. Vor exista, astfel, un număr de 8 programe-cheie care vor putea fi finanțate din această sursă.

Pe lista acestora se numără și programul-cheie nr. 6 - "Suport pentru construirea unităților U3 și U4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă și pentru realizarea de reactoare modulare mici (SMR)".

Holde Agri Invest cumpără o nouă fermă CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest cumpără o nouă fermă

Celelalte programe sunt: Program-cheie 1: SRE ȘI STOCAREA ENERGIEI - Suport pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice; Program-cheie 2: ÎNLOCUIREA CĂRBUNELUI ȘI ECHILIBRAREA REȚELEI - Suport pentru realizarea de centrale electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat, ce pot fi adaptate pentru funcționarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziției de la cărbune și pentru echilibrarea rețelei; Program-cheie 3: MODERNIZAREA ȘI CONSTRUCȚIA DE NOI TRONSOANE DE INFRASTRUCTURĂ ENERGETICĂ - Suport pentru modernizarea și realizarea de noi tronsoane în rețelele de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale (inclusiv pentru tranziția la rețele de transport și distribuție a gazelor naturale capabile să preia hidrogen verde) și pentru creșterea nivelului de interconectivitate al rețelei electrice de transport; Program-cheie 4: HIDROGEN VERDE - Suport pentru producția de hidrogen verde și folosirea acestuia în aplicații industriale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; Program-cheie 5: COGENERARE DE ÎNALTĂ EFICIENȚĂ ȘI MODERNIZAREA REȚELELOR DE TERMOFICARE - Suport pentru realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare; Program-cheie 7: EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ÎN INSTALAȚII INDUSTRIALE INCLUSE ÎN EU-ETS - Suport pentru achiziționarea și folosirea de instalații de captare și folosire a CO2 (CCS/CCU) și pentru  modernizarea la nivel BAT a instalațiilor incluse în EU ETS din industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor, producției de energie și din alte industrii intens poluatoare și Program-cheie 8: BIOCARBURANȚI - Suport pentru producția de biocarburanți.

Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., a semnat în noiembrie 2021 un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, care ar putea fi data în funcțiune în 2027-2028.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii energie fondul de modernizare
certificate co2
scumpire energie
mini-reactoare nucleare
nuscale nuclearelectrica