CGMB și-a dat acordul de principiu pentru măsuri ce vor fi incluse în planul de reorganizare al RADET: transformarea regiei în societate pe acțiuni, absorbția ELCEN și acoperirea datoriilor

CGMB și-a dat acordul de principiu pentru măsuri ce vor fi incluse în planul de reorganizare al RADET: transformarea regiei în societate pe acțiuni, absorbția ELCEN și acoperirea datoriilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2018

Consilierii generali și-au dat acordul de principiu în ședința de miercuri pentru un set de acțiuni consecutive ce vor fi incluse de către administratorul special în planul de reorganizare al RADET, printre care transformarea regiei în societate pe acțiuni, fuziunea prin absorbție a ELCEN și acoperirea de către noua societate a cât mai multe dintre datoriile debitorului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi „pentru” și 19 voturi „împotrivă”, scrie News.ro.

Potrivit proiectului de hotărâre, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, a solicitat aprobarea de către CGMB a setului de acțiuni ce urmează să fie incluse în planul de organizare al Regiei, respectiv transformarea regiei în societate pe acțiuni sub denumirea RADET SA, fuziunea prin absorbție a ELCEN, acoperirea de către noua societate a cât mai mult din datoriile debitorului, atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, distribuție și furnizare și închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum șase luni de la fuziune prin încheierea de acorduri cu toți creditorii.

În ședința din 30 iunie 2017, CGMB și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA la producătorul și furnizorul de energie termică Electrocentrale București SA. Firea spunea atunci că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunța încă din 30 martie anul trecut că Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) și Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) vor fuziona, subliniind că acest lucru trebuie să se facă înainte de începerea iernii. Tot atunci, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara că, după ce ministerele Justiției și Finanțelor Publice își vor da avizele, se așteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalității.

Fabrica Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din regiune în anii \'80, a intrat în insolvență. Terenurile fabricii, de 10.000 de metri pătrați, atractive pentru dezvoltatori imobiliari CITEȘTE ȘI Fabrica Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, cea mai mare unitate de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80, a intrat în insolvență. Terenurile fabricii, de 10.000 de metri pătrați, atractive pentru dezvoltatori imobiliari

Prin fuzionarea RADET cu ELCEN, prin absorbție, datoriile reciproce se vor șterge.

Compania ELCEN - controlată de Ministerul Energiei - produce și distribuie energie termică și energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.

Elcen a intrat în insolvență în 2016, decizie luată de autorități pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie și RADET, dar și pe care acestea le au către terți.

RADET București se află în insolvență tot din 2016. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43 la sută din piațǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând 8.200 de blocuri de locuințe și aproximativ 300 de imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.100 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

RADET asigură 72 la sută din necesarul de energie termică al Capitalei. Din totalul energiei furizate de Regie, consumul populației reprezintă aproximativ 90 la sută.

viewscnt
Afla mai multe despre
cgmb
radet
elcen