Clauza secretă din negocierile PPC - Enel pentru preluarea afacerii din România

Clauza secretă din negocierile PPC - Enel pentru preluarea afacerii din România

Foto PPC

scris 11 ian 2023
Negocierile Companiei Publice de Electricitate a Greciei (PPC)  cu Enel pentru a cumpăra afacerea din România au intrat în faza finală, în care elenii derulează procesul de due diligence asupra activelor, dar în acordul de exclusivitate a discuțiilor, semnat luna trecută și anunțat ca fiind valabil până la sfârșitul lunii ianuarie, a fost introdusă o clauză care permite prelungirea discuțiilor cu încă o lună, respectiv pentru februarie.
 
Cum din cauza Sărbătorilor au fost amânate unele proceduri de due diligence, nu este exclus să mai fi nevoie de încă o lună de negocieri.
FOTO Biroul care te ajută să faci mișcare, în timp ce lucrezi, și să îți încarci și laptopul CITEȘTE ȘI FOTO Biroul care te ajută să faci mișcare, în timp ce lucrezi, și să îți încarci și laptopul

Conducerea PPC este însă optimistă că va ajunge la o înțelegere finală cu Enel și dorește ca planul de business actualizat să fie prezentat spre sfârșitul lunii februarie incluzând și noile date privind achiziția afacerii din România, conform presei elene.

De regulă, conform practicii din ultimii 3 ani, PPC își prezenta planul strategic actualizat în decembrie, dar acum momentul a fost amânat pentru finele lunii februarie, semnal văzut de experți ca o pregătire de a anunța inclusiv cumpărarea afacerii Enel din România.

 
Tranzacția este estimată la 1,3 miliarde euro (pentru 70% din acțiuni), iar PPC este de așteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar și să acopere restul din împrumuturi.
VIDEO Magazine, instituții și societăți energetice din Marea Britanie, ocupate în semn de protest împotriva creșterii facturilor la energie CITEȘTE ȘI VIDEO Magazine, instituții și societăți energetice din Marea Britanie, ocupate în semn de protest împotriva creșterii facturilor la energie

Date analizate în octombrie de Profit.ro au indicat că PPC pregătește o mișcare importantă de expansiune pe piața energetică, vizând să achiziționeze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacție care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro.

Profit.ro a anunțat recent că întreaga companie Enel România, pregătită spre vânzare, este evaluată la 1,8 miliarde euro-1,9 miliarde euro, iar alături de Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC), cea mai mare companie de electricitate elenă, concurează și fondurile de investiții Brookfield Asset Management și Amber Infrastructure Group.
 
În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
 
În mai anul trecut, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară. "Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.
DOCUMENT ANRE confirmă - NU toți trebuie să depună Declarație pentru a primi compensarea la facturile de energie și gaze. Cine trebuie să depună Declarația și cum arată formularul CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANRE confirmă - NU toți trebuie să depună Declarație pentru a primi compensarea la facturile de energie și gaze. Cine trebuie să depună Declarația și cum arată formularul

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.
EXCLUSIV INEDIT - IT-istul care a reclamat cu succes la CCR obligativitatea purtării măștii în pandemie lansează anularea în instanță a liberalizării prețurilor la gaze CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INEDIT - IT-istul care a reclamat cu succes la CCR obligativitatea purtării măștii în pandemie lansează anularea în instanță a liberalizării prețurilor la gaze

În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat că Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian.

Presa din Italia anunța atunci că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă la care sunt estimate aceste active care ar urma să fie vândute (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători. Printre aceștia se aflau fondurile de investiții Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House, ultimul fiind un fond de investiții din Kuweit specializat în infrastructură.

Acum însă este vorba de vânzarea unui pachet majoritar către PPC.

România este o piață pe care președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaște, el conducând anterior operațiunile din România ale grupului italian.
 
 
Georgios Stassis lucra în grupul Enel din 2007, iar înainte de a deveni country manager pentru România, în februarie 2016, a fost director al Enel Green Power pentru zona Europa de Est și Egipt.
 
În urmă cu doi ani a fost anunțat că PPC intenționează să se extindă în România și Bulgaria, strângând atunci peste 1 miliard de euro de la investitori, prin majorarea de capital, pentru expansiune.
 
Statul grec, prin Compania de Participații și Fondul Elen pentru Privatizare (HRADF), s-a arătat gata să participe la majorare pentru a asigura menținerea procentului pachetului minoritar prevăzut prin statut (34%).
 
Investițiile pentru perioada 2022-2026 se vor ridica la 9,3 miliarde de euro, din care 6 miliarde euro în următorii trei ani. Aceste 6 miliarde de euro vor fi alocate după cum urmează:
Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță
  • (i) aproximativ 3,2 miliarde euro pentru proiecte de energie regenerabilă până în 2024, inclusiv producerea de hidroenergie și achiziții de companii în țările balcanice vecine, cu scopul de a atinge o capacitate instalată de SRE de 7,2 GW până în 2024;
  • (ii) aproximativ 1 miliard de euro în rețele de distribuție (ale companiei elene de distribuție a energiei electrice HEDNO) până în 2024, cu accent deosebit pe dezvoltarea rețelei, automatizarea rețelelor, facilitarea pieței și servicii mai bune pentru clienți; și
  • (iii) aproximativ 1,7 miliarde euro până în 2024 pentru producerea convențională de energie electrică, unitatea operațională de furnizare, construcția unei centrale pentru producerea energiei electrice din deșeuri, digitalizare, telecomunicații și puncte de încărcare pentru vehicule electrice.
Exista și o mențiune specială cu privire la investițiile în Balcani și pătrunderea pe piața telecomunicațiilor. Mai exact, în energie, se prevede o extindere în producția și furnizarea de energie în România și Bulgaria, și anume:

„Potențialul surselor regenerabile de energie pe piețele din România și Bulgaria este de așteptat să aibă un ritm de creștere de circa 8,0%, respectiv 15,0% pe an, până în 2030. În plus, până în 2030, în România se preconizează creșterea capacității cu aproximativ 6,0 GW, în timp ce valoarea corespunzătoare pentru Bulgaria este de 3,0 GW. Această expansiune internațională devine semnificativ mai atractivă prin interconectarea rețelelor din Grecia, Bulgaria și România sub forma unei infrastructuri de distribuție bine dezvoltate”.
 

În România, prognozele pentru 2030 vorbesc despre investiții de 5,2 GW în energie eoliană și aproximativ 5 GW în energie fotovoltaică, în conformitate cu planul național pe zece ani de dezvoltare în domeniul energiei.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.

Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului trecut pierderi operaționale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România și de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură și rețele.

La nivelului întregului grup, Enel estimează că măsurile "adverse" ale Guvernului României din domeniul energiei au avut o contribuție totale negativă la EBITDA de 270 milioane euro.

După cum a relatat Profit.ro, subsidiarele românești Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică pe piața locală, au fost nevoite să împrumute de urgență sute de milioane de euro de la compania-mamă în august, deși aveau deja contractate linii de finanțare de la bănci, din cauza crizei de lichiditate generată de scumpirea galopantă a electricității pe care o achiziționează pentru clienți de pe piețele angro, coroborată cu întârzierile mari cu care statul român rambursează furnizorilor costurile plafonării prețurilor pentru clienții finali.

Recent, Enel a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea a 50% din acțiunile diviziei sale de servicii de rețea Gridspertise către fondul de private equity CVC pentru aproximativ 300 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania publică de electricitate a greciei
it