Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale

Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat regulile UE privind piața unică, au declarat două surse familiare cu chestiunea, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sursele au spus că procesul, cunoscut ca o procedură de încălcare a dreptului comunitar, ar putea fi lansat încă din următoarele zile, scrie News.ro.

CONFIRMARE George Constantin Păunescu și unii dintre cei mai mari fermieri din România, furnizori pentru Barilla și Nestlé, pregătesc un parc eolian compus din 31 de ″zgârie-nori″ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE George Constantin Păunescu și unii dintre cei mai mari fermieri din România, furnizori pentru Barilla și Nestlé, pregătesc un parc eolian compus din 31 de ″zgârie-nori″

Tax germană este o moștenire a crizei energetice europene care a atins apogeul în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa și o explozie subacvatică a închis conducta Nord Stream din Rusia către Germania - ruta care asigura 15% din importurile de gaze ale Europei.

Pentru a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru cumpărarea de gaz non-ruse la prețuri ridicate, pentru a-și umple rezervoarele de stocare, Germania, cea mai mare dintre toate țările UE, a introdus ceea ce a numit ”o taxă de neutralitate” pentru vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară s-a triplat de când a fost introdusă în octombrie 2022, despre care unele guverne au spus că contravine regulilor pieței unice a UE care interzic orice tarif pentru comerțul dintre țările blocului.

”Rămânem în legătură cu autoritățile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic... nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei și Climei din Germania a declarat că taxa este nediscriminatorie, iar alte țări UE au beneficiat de faptul că Germania și-a umplut rapid vastele depozite de gaze.

”Această măsură a adus o contribuție decisivă la securitatea europeană a aprovizionării și la stabilizarea prețurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail.

Noile instalații eoliene au atins un nivel record CITEȘTE ȘI Noile instalații eoliene au atins un nivel record

Procedura oficială a UE începe cu o notificare prin care se solicită informații, urmată de o solicitare de a se conforma legislației UE, înainte ca chestiunea să fie trimisă Curții Europene de Justiție.

Procedura poate dura luni de zile.

În special Republica Cehă, Austria, Slovacia și Ungaria au presat Comisia să ia măsuri împotriva taxei germane.

Autoritatea de reglementare a energiei din UE, ACER, a declarat că astfel de taxe au dus la prețuri mai mari la gaze în unele țări și nu ar trebui aplicate comerțului transfrontalier.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat luna trecută că taxa a pus în pericol solidaritatea blocului și a afectat eforturile de a reduce dependența UE de gazul rusesc.

”Comerțul dintre statele membre nu este restricționat de taxe, așa că nu există nicio justificare pentru trecerea la gazul rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei și Climei din Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
taxe
gaze