Comisia Europeană vrea ca schema privind achizițiile comune de gaze să devină permanentă

Comisia Europeană vrea ca schema privind achizițiile comune de gaze să devină permanentă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2023

Comisia Europeană a propus ca schema UE de achiziții comune de gaze să devină permanentă, se arată într-un document consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit sursei citate, această decizie a fost luată dat fiind faptul că cererea a depășit așteptările în cadrul primei licitații de achiziționare de combustibil din afara Rusiei.

Achizițiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl folosește pentru a limita creșterea costurilor cu energia, declanșată de întreruperea livrărilor rusești, după invadarea Ucrainei. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele și-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

Elon Musk a găsit un nou vinovat pentru problemele cu banii ale „X” CITEȘTE ȘI Elon Musk a găsit un nou vinovat pentru problemele cu banii ale „X”

Schema temporară ar urma să expire în decembrie, dar Comisia Europeană a propus ca aceasta să devină permanentă, ca parte a reorganizării reglementărilor pe piața gazelor din blocul comunitar, informează Agerpres.

Conform propunerii Comisiei, consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opțiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achizițiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleași volume insuficiente.

„Este stabilit, funcționează, numărul companiilor este în creștere", a declarat pentru Reuters un oficial UE, referindu-se la achizițiile comune de gaze.

În pofida scepticismului inițial, până acum, cantitățile solicitate depășesc 27 miliarde metri cubi de gaze (bcm) - dublu față de nivelul estimat de Bruxelles pentru achizițiile comune - 13.5 bcm.

GRAFICE Băncile au ieftinit creditarea și stabilizează plățile la depozite. Dobânda la ipotecare scade simțitor și ajunge la cel mai mic nivel din acest an CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au ieftinit creditarea și stabilizează plățile la depozite. Dobânda la ipotecare scade simțitor și ajunge la cel mai mic nivel din acest an

Achizițiile comune sunt doar o mică parte din cererea totală UE de gaze, de aproximativ 360 bcm, dar obiectul este de a ajuta țările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul de vârf.

Capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporție de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel - 1 noiembrie - a anunțat recent Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gaze
pret