Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia

CEO-ul OMV, Rainer Seele (stânga), alături de șeful Gazprom, Alexei Miller

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 mai 2018

Norvegia este nemulțumită de un schimb de active convenit între grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, și gigantul rus Gazprom, prin care austriecii ar urma să le dea rușilor acces la mai multe zăcăminte offshore de hidrocarburi din apele teritoriale norvegiene, contra unei participații la un zăcământ de gaze naturale și condensat din Siberia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacția, inițiată în decembrie 2016, vizează achiziționarea de către OMV a unei participații de 24,98% din zăcământul Uregoy (Siberia - fazele de dezvoltare Achimov IV și V) în schimbul unei participații de 38,5% din subsidiara OMV din Norvegia, care va fi cedată Gazprom.

"Am spus că nu suntem fericiți cu această tranzacție pentru că ne dorim surse diversificate de aprovizionare cu gaze pentru Europa. Este important pentru europeni să știe că se pot baza pe Norvegia ca producător stabil. Cu Gazprom având acces la offshore-ul norvegian, unii ar putea pune la îndoială acest lucru", a declarat, pentru Reuters, ministrul norvegian al Energiei, Terje Soekivnes. Finalizarea deal-ului convenit între OMV și Gazprom depinde de aprobarea Ministerului Energiei de la Oslo.

Țiriac Collection va fi deschisă gratuit în Noaptea Muzeelor, dar cu o limită CITEȘTE ȘI Țiriac Collection va fi deschisă gratuit în Noaptea Muzeelor, dar cu o limită

Norvegia, care nu este membră a UE, este al doilea cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei după Rusia.

În martie, CEO-ul OMV, Rainer Seele, declara că se așteaptă ca tranzacția de schimb de active cu Gazprom să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

"Le-am transmis celor de la OMV că nu suntem fericiți cu tranzacția. Dar le-am spus că, dacă va exista o solicitare de aprobare, bineînțeles că o vom lua în considerare și o vom analiza", a mai spus ministrul norvegian, adăugând că încă nu a fost înaintată o astfel de solicitare.

Mark Zuckerberg a acceptat să se întâlnească cu reprezentanți ai Parlamentului European la Bruxelles. Întâlnirea - cu ușile închise CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg a acceptat să se întâlnească cu reprezentanți ai Parlamentului European la Bruxelles. Întâlnirea - cu ușile închise

Un purtător de cuvânt al OMV a afirmat că discuțiile cu Gazprom sunt încă în curs și că grupul austriac consideră în continuare că ar putea parafa tranzacția până la finalul lui 2018. Cei de la Gazprom nu au fost disponibili pentru comentarii, precizează Reuters.

OMV a omis să depună vara trecută la Ministerul norvegian al Energiei documentația aferentă tranzacției cu Gazprom invocând ca motiv alegerile parlamentare din Norvegia, care au avut loc în septembrie 2017. Coaliția de guvernare a câștigat scrutinul, iar ministrul Energiei și-a păstrat portofoliul.

OMV deține participații la peste 30 de perimetre offshore de hidrocarburi situate în apele teritoriale Norvegiei, inclusiv la concesiunile aflate în producție Gullfaks, Gudrun și Edward Grieg, precum și în câmpul de gaze naturale Aasta Hansteen din Arctica, unde startul producției este așteptat la finalul lui 2018. În ceea ce privește descoperirea de țiței Wisting din Marea Barents, producția ar putea începe în 2024-2025.

CONFIRMARE O nouă companie aeriană low-cost vine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă companie aeriană low-cost vine în România

Compania petrolieră de stat a Norvegiei Equinor, fosta Statoil, este principalul concurent al Gazprom în Europa Occidentală.

În martie, șeful OMV Rainer Seele Rainer Seele a fost întrebat de analiști dacă poate confirma informațiile cu privire la existența unor divergențe de guvernanță corporativă cu Gazprom legate de schimbul de active Norvegia-Siberia.

"Principalele chestiuni pe care le discutăm acum se referă la câți manageri putem trimite noi în Siberia, câți pot trimite ei la compania noastră din Norvegia, care va fi modelul de business, asupra căror planuri de business ne putem pune de acord, care va fi planul de dezvoltare și ala mai departe. Asupra tuturor acestora va trebuia să cădem la un acord cu Gazprom. Un lucru e clar. Aș vrea să avem o influență mare în Rusia. Aș vrea să evit ca partenerul nostru să capete o influență prea mare în Norvegia. Asta descrie divergența pe care trebuie să o rezolvăm împreună, iar acest lucru ia timp. Însă avem în plan rezolvarea acestei chestiuni în cursul acestui an, după care vom demara procesul de obținere a autorizațiilor necesare atât în Norvegia, cât și în Siberia", a răspuns atunci Rainer Seele.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
omv petrom
gazprom
norvegia
statoil
rainer seele
importuri gaze rusia