CONFIRMARE OMV Petrom: Legislația actuală nu permite o decizie de investiție de miliarde în gazele din Marea Neagră. Producția a scăzut, importurile s-au majorat, prețul a crescut. Compania își revizuiește planurile de investiții

CONFIRMARE OMV Petrom: Legislația actuală nu permite o decizie de investiție de miliarde în gazele din Marea Neagră. Producția a scăzut, importurile s-au majorat, prețul a crescut. Compania își revizuiește planurile de investiții
scris 6 feb 2019

Legislația românească actuală nu permite o decizie de investiție de mai multe miliarde în proiectul de dezvoltare a perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, a anunțat OMV Petrom, confirmând declarațiile anterioare pe această temă ale oficialilor companiei-mamă, grupul austriac OMV.

"Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat", a declarat compania, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe anul trecut.

Lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre, la care este partener de concesiune cu americanii de la ExxonMobil, a declarat recent Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-și asigura securitatea aprovizionării sale cu gaze.

Maldive intră în luptă cu Grecia pentru locul 1 în atragerea turiștilor români. Numai circa 20 de familii își permit însă un sejur de peste 40.000 euro. Cum poți reduce factura către Maldive CITEȘTE ȘI Maldive intră în luptă cu Grecia pentru locul 1 în atragerea turiștilor români. Numai circa 20 de familii își permit însă un sejur de peste 40.000 euro. Cum poți reduce factura către Maldive

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român, aprobată deja de Guvern.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic, a reintrodus prețurile reglementate la energie și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

"Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară (aflată în sarcina ANRE – n.r.) încă nu a fost emisă", afirmă cei de la OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, instabilitatea recentă privind mediul de reglementare a determinat compania să revizuiască planurile de investiții de creștere, în timp ce caută claritate în legătură cu climatul investițional din România. "Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019, în principal în Upstream", precizează OMV Petrom, care adaugă că estimează o scădere cu circa 5% a producției totale de hidrocarburi anul acesta, în principal din cauza declinului natural, fără a include aici și eventualele vânzări de zăcăminte mature.

Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani CITEȘTE ȘI Acord confidențial: Apple va plăti Fiscului francez taxe retroactive pe 10 ani

Producția de gaze din România a OMV Petrom a scăzut cu 7% anul trecut, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte, precum și a lucrărilor de suprafață planificate și neplanificate. Pe de altă parte, conform estimărilor companiei, cererea națională de gaze naturale a rămas stabilă față de 2017 și a fost acoperită prin majorarea importurilor.

Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile incheiate în 2018 (68,5 TWh), cu livrare până la sfârșitul anului 2019, a fost de 92 lei/MWH, spune OMV Petrom, ceea ce ar însemna o scumpire cu aproape 23% față de 2018 (75 lei/MWh).

"În 2018, volumul vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom a scăzut cu 8% față de anul precedent, în principal din cauza scăderii producției proprii. Pe piețele centralizate, OMV Petrom a vândut 13,8 TWh în 2018, cu livrare până la sfârșitul anului 2019, la un preț mediu comparabil cu prețul pieței", se spune în prezentarea OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
neptun deep
gaze naturale marea neagra
plafonare pret gaze
scumpire gaze
investitii omv petrom
oug 114