Nuclearelectrica a propus ca și "regenerabilii" să livreze energie pentru populație la prețuri reglementate. Finanțarea retehnologizării Cernavodă, în pericol

Nuclearelectrica a propus ca și "regenerabilii" să livreze energie pentru populație la prețuri reglementate. Finanțarea retehnologizării Cernavodă, în pericol
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 feb 2019

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a propus ca și producătorii de energie din resurse regenerabile dispecerizabili, care au costurile cele mai reduse din sistem și beneficiază și de subvenții pe bază de certificate verzi incluse în facturile consumatorilor, să fie obligați să livreze energie electrică destinată consumului clienților casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, la prețuri reglementate plafonate stabilite de ANRE, însă Autoritatea s-a opus, cu argumentul că Legea energiei nu prevede o astfel de obligație pentru deținătorii de centrale eoliene și solare.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Având în vedere faptul că numeroși producători regenerabili dispecerizabili s-au contractat pe piețele la termen utilizând produse standard, precum și costurile reduse ale energiei regenerabile și schemele de sprijin plătite de consumatori, considerăm oportun ca și aceștia să poată furniza energie pentru contractele reglementate, cu recunoașterea costurilor de achiziție a energiei pentru intervalele în care nu exista resursă (când nu bate vântul, când e înnorat și pe timp de noapte – n.r.)", au susținut reprezentanții Nuclearelectrica la o dezbatere organizată de ANRE cu privire la proiectul de metodologie de stabilire a prețurilor reglementate pentru asigurarea consumului populației, prin care Nuclearelectrica, Hidroelectrica și producătorii în cogenerare sunt obligați să livreze energie în contracte reglementate, cu marjă de profit fixă, de 5%.

Potrivit Nuclearelectrica, introducerea producătorilor de energie regenerabilă în rândul operatorilor cu obligații  de vânzare de cantități ferme de energie pe bază de contracte reglementate are în vedere faptul că, în 2017, peste 14% din producția națională de energie a reprezentat energie din sure regenerabile și o parte importantă din aceasta a fost vândută prin contracte cu produse standard.

Prețurile pentru vinurile obișnuite din Spania și Italia vor fi mai mici în acest an CITEȘTE ȘI Prețurile pentru vinurile obișnuite din Spania și Italia vor fi mai mici în acest an

"Nu se acceptă. Din analiza prevederilor legale incidente (art. 79 alin. (7) din Legea nr. 123/2012 și art.14 alin. (1) și alin. (8) din Legea nr. 220/2008) a rezultat faptul că acestea nu impun obligații pentru vânzarea de către acești producători a unor cantități de energie electrică pe bază de contracte reglementate", a fost răspunsul ANRE.

La dezbatere, cei de la Nuclearelectrica s-au plâns că obligația de vânzare la prețuri reglementate le afectează capacitatea de a obține finanțare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă.

"Scăderea de peste 6 ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vânzarea energiei electrice la prețuri reglementate afectează major capacitatea entității de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare (retehnologizarea Unității 1, investiție de 1,5 miliarde euro, și CTRF, investiție de aproximativ 200 milioane euro). În aceste condiții, Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-și asigure finanțarea proiectului de retehnologizare al Unității 1 în proporție de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru inițial prevedea pentru retehnologizare o finanțare cu structură 43% fonduri proprii și 57% imprumuturi. Pentru realizarea surselor de finanțare proprii necesare proiectului de retehnologizare a Unității 1 la nivel de 100% din valoarea proiectului, SNN are nevoie de o majorare cu 43 lei/MWh a prețului reglementat conform metodologiei actuale, considerând că întreaga energie electrică disponibilă la vânzare (81,6 TWh) din următorii 8 ani ar fi vândută la prețul reglementat impus prin propunerea de ordin ANRE", au susținut cei de la Nuclearelectrica.

SUA și Coreea de Sud au ajuns la un acord de principiu privind împărțirea costului staționării trupelor americane CITEȘTE ȘI SUA și Coreea de Sud au ajuns la un acord de principiu privind împărțirea costului staționării trupelor americane

Nuclearelectrica a început luna trecută procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei de la Cernavodă, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

La rândul lor, reprezentanții Hidroelectrica au arătat, la aceeași dezbatere, că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investițiile în unitățile de producere.

"Metodologia ANRE impune obligații care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiții, fapt ce va conduce la neîndeplinirea targetului european privind energia regenerabilă stabilit pentru anul 2030. Prețul reglementat care va fi stabilit de către ANRE conform dispozițiilor Metodologiei ANRE nu asigură veniturile necesare care să justifice profitabilitatea investițiilor actuale demarate de către companie, cu consecințe în neîndeplinirea obiectivelor ce se regăsesc în Strategia energetică a României. Astfel, siguranța sistemului energetic este pusă în pericol pe termen mediu și lung", au spus responsabilii Hidroelectrica.

ANRE a elaborat acest proiect de metodologie pentru a pune în aplicare OUG 114/2018, potrivit căreia toți consumatorii casnici de energie pot primi electricitate la tarife reglementate. Asta după ce piața de energie electrică a fusese liberalizată în totalitate la 1 ianuarie 2018. Autoritatea a anunțat că, în baza acestei metodologii, pentru consumatorii casnici în regim reglementat, prețul final la energie nu va crește până în anul 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
certificate verzi
factura energie electrica
subventii regenerabili
nuclearelectrica
preturi reglementate energie
anre
plafonare pret energie
centrala cernavoda
retehnologizare cernavoda