Cotațiile petrolului continuă avansul, influențate de scăderea dolarului

Cotațiile petrolului continuă avansul, influențate de scăderea dolarului
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 mar 2016

Cotațiile petrolului au continuat să avanseze vineri pentru a treia zi consecutiv, sprijinite de deprecierea dolarului, după decizia de miercuri a Rezervei Federale (Fed) a SUA de a menține dobânda cheie nemodificată. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a depășit joi pragul de 40 de dolari/baril, pentru prima dată din decembrie 2015, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În jurul orei 14:00, contractele futures pentru petrolul WTI, cu livrare în aprilie se tranzacționau, pe bursa de la New York, la 40,9 dolari/baril, în urcare cu 1,8% față de închiderea de joi, de 40,2 dolari/baril. Petrolul Brent, referința globală, cu livrare în luna mai se tranzacționa la 42,2 dolari/baril, în creștere cu 1,7% raportat la închiderea de joi.

"Povestea are în centru dolarul. Dolarul slab creștere cererea pentru materii prime, mai ales petrol", spune Bill O’Grady, director strategie la Confluence Investment Management, citat de Bloomberg.

Bloomberg Dollar Spot Index, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș format din 10 monede de referință, a pierdut circa 2% în ultimele zile, atingând minimul ultimelor 8 luni.

Creșterea din ultimele trei zile a cotațiilor petrolului a fost declanșată de declarațiile ministrului Petrolului din Qatar, Mohammad Al-Sada, care a anunțat că marii producători se vor întâlni la Doha (Qatar), pe 17 aprilie, pentru a dezbate plafonarea producției, cu scopul de a sprijini revenirea prețurilor.

Chimpex a semnat cu BCR un acord de finanțare în valoare de 27 milioane de euro CITEȘTE ȘI Chimpex a semnat cu BCR un acord de finanțare în valoare de 27 milioane de euro

Avansul petrolului s-a accentuat după ce Rezerva Federală a SUA a păstrat miercuri dobânda de referință la 0,25-0,5%, în linie cu așteptările piețelor, însă a revizuit în scădere estimarea privind rata dobânzii la final de an, de la 1,4% la 0,9%. Instituția anticipează creșterea dobânzii cheie în doar două etape în 2016, față de patru majorări anticipate anterior. Politica monetară laxă a SUA este reflectată de deprecierea dolarului și creșterea cererii pentru petrol.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
wti
brent
fed
petrol
cotatii