Creditorii europeni au aprobat o finanțare de 270 milioane euro pentru interconectarea rețelelor electrice din Republica Moldova și România

Creditorii europeni au aprobat o finanțare de 270 milioane euro pentru interconectarea rețelelor electrice din Republica Moldova și România
scris 21 dec 2017

Republica Moldova a obținut o finanțare de 270 milioane de euro de la creditorii europeni pentru proiectul de conectare a rețelei naționale de energie electrică la sistemul de transmisie din România.

Pachetul de 270 milioane de euro, pregătit din vară, a fost aprobat acum de creditori. Finanțarea include două credite a câte 80 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială (BM) și un grant de 40 milioane de euro acordat de Comisia Europeană.

Proiectul de interconectare a rețelelor electrice din Republica Moldova și România prevede construcția și punerea în funcțiune a unei substații de transformare la Vulcănești, pentru a permite conectarea celor două rețele electrice, a unei linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Vulcănești și Chișinău (segment finanțat de Banca Mondială), precum și extinderi și modificări în stațiile Chișinău și Vulcănești.

Parlamentul nu cedează în fața Președinției: Veniturile suplimentare din dereglementarea prețurilor gazelor vândute la un preț mai mare de 85 lei/MWh vor fi impozitate cu 80% CITEȘTE ȘI Parlamentul nu cedează în fața Președinției: Veniturile suplimentare din dereglementarea prețurilor gazelor vândute la un preț mai mare de 85 lei/MWh vor fi impozitate cu 80%

Prin conectarea la sistemul energoelectric al României, și ulterior, la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E), Republica Moldova va putea să își diversifice resursele energetice.

Țara vecină importă circa 80% din necesarul de energie electrică, în principal din Rusia și Ucraina.

De conectarea la rețeaua din România se ocupă compania de stat de peste Prut, Moldelectrica, lucrările urmând să fie finalizate în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
interconectare
finantare
berd
bei
ue