Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA pune presiune pe cotații

Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA pune presiune pe cotații
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 dec 2016

Creșterea neașteptată a stocurilor de petrol din SUA și corecțiile firești după ce entuziasmul investitorilor, generat de acordul de reducere a producției încheiat de marii exportatori ai lumii, a mai scăzut, se reflectă joi în prețurile țițeiului, care sunt în coborâre cu circa 0,5%. Aceasta ar fi a doua zi de coborâre pentru referința globală Brent, care a pierdut ieri 1,6%, în pofida unui avans înregistrat în prima parte a zilei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit datelor publicate miercuri de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de petrol din SUA au crescut, săptămâna trecută, cu 2,3 milioane de barili, deși în piață era anticipată o scădere de circa 2 milioane de barili.

Marți seara, un raport al Institutului American al Petrolului (API), organizație finanțată de companiile din sectorul petrolier, indica o reducere de 4,1 milioane de barili a stocurilor de petrol pe parcursul săptămânii trecute.

Potrivit analiștilor, avansul stocurilor a fost susținut de importuri. Importurile nete de petrol ale Stetelor Unite au urcat săptămâna trecută cu 1 milion de barili, la 7,9 milioane de barili.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat luna trecută primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. Luna aceasta, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. 

“Vedem riscul ca cel puțin o parte din sentimentul pozitiv din piață să dispară în timp, în absența unor confirmări privind respectarea strică a acordului și trecere pieței pe deficit”, spune Tim Evans, analist la Citi Futures, citat de MarketWatch.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
titei
opec
stocuri
sua