Cu cât a scăzut producția de gaze în România anul trecut? Ce spun ACER și ANRE și ce anunță Romgaz și OMV Petrom

Cu cât a scăzut producția de gaze în România anul trecut? Ce spun ACER și ANRE și ce anunță Romgaz și OMV Petrom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 oct 2019

Producția de gaze din România, cel de-al treilea mare producător din Uniunea Europeană, a scăzut cu 3,9% în 2018, ajungând la 10,2 miliarde metri cubi (sau 108,5 TWh), se precizează în raportul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) și Consiliului Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER) publicat în această lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Spre comparație, producția Marii Britanii a scăzut cu doar 2,9%, ajungând la 40,7 miliarde metri cubi, un nivel de patru ori mai ridicat decât cel din România.

La scăderea producției de gaze a UE a contribuit și zăcământului Groningen din Olanda, care până în 2013 producea 54 miliarde metri cubi și care în 2018 a produs 19,8 miliarde metri cubi, cu 2 miliarde mc sub cea din anul precedent.

Vine iarna. Producția de gaze a Romgaz, pe urmele celei a OMV Petrom: scădere CITEȘTE ȘI Vine iarna. Producția de gaze a Romgaz, pe urmele celei a OMV Petrom: scădere

Datele publicate în această lună de ACER și CEER nu seamănă însă cu cele anunțate în România, nici de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), și nici cu cele publicate în rapoartele lor anuale de cei doi mari producători, OMV Petrom și Romgaz.

Astfel, dacă sunt analizate rapoartele lunare ale ANRE pe 2018 și 2017, rezultă că România a avut o producție internă de 111,2 TWh (sau 10,45 miliarde metri cubi), cu 3,59% față de producția de 115,35 TWh (sau 10,84 mld mc) din 2017. Rezultă o diferență de 250 milioane mc sau 2,7 TWh față de datele raportate de cele două instituții europene (ACER și CEER).

Cu cât a scăzut producția de gaze în România anul trecut? Ce spun ACER și ANRE și ce anunță Romgaz și OMV Petrom

O diferență și mai mare rezultă din raportările celor doi mari producători din România.

Astfel, în raportul său anual, Romgaz susține că producția de gaze din România a scăzut în 2018 cu 0,8%, în timp ce volumul de gaze extras de companie s-a majorat cu 3,4%, de la 5,13 la 5,33 miliarde mc.

La rândul său, OMV Petrom a afirmat, în raportul anual, că producția de gaze din România a scăzut “marginal” cu 0,5% anul trecut, în condițiile în care cantitatea de gaze extrasă de companie s-a diminuat cu 7%, de la 5,14 miliarde metri cubi în 2017 la 4,78 miliarde metri cubi în 2018.

Rezultă că, împreună, cei doi mari producători au extras anul trecut 10,11 mld mc. Cum, potrivit ANRE, ponderea lor pe piața în 2018 a fost de 95,75%, rezultă că restul companiilor, cu o pondere cumulată de 4,25% au produs 440 milioane mc, ceea ce ar ridica valoarea producției totale la 10,55 miliarde mc.

Producție cu 2,67% mai mică decât cea din 2017, cifră diferită atât de cea a ACER și CEER, cât și de cele ale ANRE și, mai ales, decât cele avansate de cei doi producători autohtoni!

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
gaze
acer
anre
omv petrom
romgaz