Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500%

Cuba amână pe o perioadă nedeterminată scumpirea carburanților cu 500%
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2024

Guvernul cubanez a anunțat amânarea pe termen nedeterminat a creșterii cu aproximativ 500% a prețului carburanților, care urma să intre în vigoare joi, invocând un "incident de securitate cibernetică" în sistemele informatice, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"S-a decis amânarea implementării unei hotărâri guvernamentale privind actualizarea prețurilor la carburanți", a declarat la televiziune viceprim-ministrul economiei și planificării, Mildrey Granadillo.

OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom? CITEȘTE ȘI OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom?

Ea a indicat că această decizie a urmat "unui incident de securitate cibernetică în sistemele informatice (...) a cărui origine a fost identificată într-un virus provenind din străinătate", scrie Agerpres.

Guvernul cubanez a anunțat la începutul lui ianuarie că prețurile benzinei obișnuite, benzinei premium și motorinei vor crește cu aproximativ 500% începând cu 1 februarie, o măsură printre altele pentru reducerea deficitului bugetar.

Potrivit acestei reforme, litrul de benzină obișnuită urmează să crească de la 25 de pesos cubanezi (20 de cenți) la 132 de pesos (1,10 dolari), o creștere de 528%, în timp ce litrul de super, în prezent la 30 de pesos cubanezi (25 de cenți) va costa 156 pesos (1,30 dolari), sau +520%.

La sfârșitul lui decembrie, ministrul economiei, Alejandro Gil, a recunoscut că guvernul nu poate continua să vândă carburanți la prețuri "subvenționate", în timp ce țara, aflată sub embargo american, duce o cruntă lipsă de valută.

Această creștere a prețurilor are ca scop asigurarea unei "aprovizionări stabile", a justificat ministrul energiei și minelor, Vicente de la O Levy, într-o țară care se confruntă cu penurii cronice.

Miercuri, cozile s-au întins pe distanța a câteva blocuri în fața benzinăriilor din Havana, șoferii sperând să facă plinul înainte de creșterea prețurilor, a constatat AFP.

Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări CITEȘTE ȘI Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări

Lorenzo Castillo, un lucrător independent de 57 de ani, care a așteptat ore întregi pentru a face plinul, crezând că scumpirea va intra în vigoare joi, se teme de o agravare a inflației printr-un "efect de domino".

"Va schimba viața familiei și totul, pentru că dacă un taxi pentru a mă deplasa mă costa 1.000 de pesos (...), acum mă va costa 2.000, 3.000", și-a exprimat el îngrijorarea.

Guvernul mai prevede din martie o creștere cu 25% a tarifelor la energie electrică pentru marii consumatori, precum și o creștere a prețului gazelor.

Insula cu unsprezece milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, din cauza consecințelor pandemiei, a înăspririi sancțiunilor americane în ultimii patru ani și a deficiențelor structurale.

Economia s-a contractat cu 2% în 2023, potrivit guvernului, iar inflația a ajuns la 30%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carburanți
cuba