De la promisiune la realitate: Bugetul aprobat pentru Casa Verde Fotovoltaice va fi cu 1 miliard lei mai mic decât cel din declarațiile guvernanților

De la promisiune la realitate: Bugetul aprobat pentru Casa Verde Fotovoltaice va fi cu 1 miliard lei mai mic decât cel din declarațiile guvernanților
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2023

Guvernul va aloca pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de 2 miliarde lei, care va asigura finanțarea acestor sisteme în cazul persoanelor fizice și entităților care prestează serivicii de asistență socială, după ce anterior premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei alocat programului în acest an. Ca urmare, și numărul beneficiarilor nu va mai fi de 150.000, așa cum anunțaseră guvernanții, ci de 80.000.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La începutul acestui an, premierul Ciucă declarase că există fondurile necesare, care pot ajunge până la 3 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, derulat de Adminsitrația Fondului de Mediu (AFM), și că aproximativ 150.000 de gospodării vor putea accesa acest program.

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a specificat aceleași cifre.

Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii”, a declarat atunci ministrul.

La o lună de la introducerea cotei de 5% a TVA pentru fotovoltaice, aleșii și-au dat seama că au uitat să includă echipamente, iar legea e neclară CITEȘTE ȘI La o lună de la introducerea cotei de 5% a TVA pentru fotovoltaice, aleșii și-au dat seama că au uitat să includă echipamente, iar legea e neclară

Acum, însă, Guvernul va aproba pentru programul Casa Verde Fotovoltaice un buget de 2 miliarde lei.

”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde de euro (lei - n.r.) vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a spus Ciucă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat de asemenea că bugetul supus aprobării de către Guvern anul acesta pentru programul Casa Verde Fotovoltaice este de 2 miliarde lei și este destinat finanțării persoanelor fizice, dar și asociaților și organizațiior neguvernamentale din domeniul asistenței sociale.

”Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde lei pentru a finanța persoanele fizice care își instalează aceste panouri fotovoltaice, dar venim cu o noutate și în domeniul asistenței sociale și acordăm sprijin pentru acele unități de cult și acele ONG-uri care prestează servicii de asistență socială”, a spus Tanczos Barna.

De asemenea, Guvernul va aproba acum și 300 milioane lei pentru finanțarea dosarelor depuse anul trecut în program.

Prin urmare, bugetul alocat programului se va apropia de 1 miliard de euro (circa 5 miliarde lei) abia pe durata a patru ani. 

”Prin programul acesta, în 2021-2024 ne vom apropia într-adevăr de o finanțare de 1 miliard euro doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoane fizice și pentru aceste unități care oferă aistență socială”, a precizat ministrul Mediului.

ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat

Guvernul României oferă prin proiectul Casa Verde 2022 o subvenție de 20.000 de lei, care reprezintă 90% investiția montării de panouri fotovoltaice.

Partea care revine de plată beneficiarului este de 10% adică încă 2.000 de lei și va avea un total de 22.000 de lei pentru a-și instala un proiect de panouri fotovoltaice.

Cu acești bani majoritatea instalatorilor montează un sistem minim format din trei kilowați putere instalată și un invertor și evident vor face toată documentația prin care beneficiarul devine prosumator și va fi legat rețea și va putea vinde în rețea excesul de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde fotovoltaice
buget
2 miliarde
ciucă
tanczos barna
persoane fizice
beneficiari